Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

SAK skeptisk till farmakonom som receptarie i Norge

I Norge är Statens autorisasjonskontor (SAK), till skillnad från svenska Socialstyrelsen, skeptisk till att låta den danska farmakonomutbildningen berättiga till att arbeta som receptarie. Detta enligt muntlig information till det norska farmaceutförbundet.

Tove Ytterbö, ordförande för Norges Farmaceutiske Forening (NFF), är «djupt bekymrad» över att danska farmakonomer fått svensk receptarielegitimation.

Hon känner dock inte till några fall ännu där farmakonomer med svensk receptarielegitimation börjat arbeta i Norge.

Tove Ytterbö har diskuterat frågan med SAK, Statens autorisasjonskontor, som auktoriserar hälsopersonal i Norge.

– Jag tog upp min oro över att liknande saker skulle kunna hända i Norge, alltså att farmakonomer skulle få rätt att arbeta som receptarier. Jag fick då ett muntligt besked som jag tolkade som att den danska farmakonomutbildningen inte skulle godkännas. Jag har nu försökt få skriftlig bekräftelse på detta från SAK under dagen, säger Tove Ytterbö.

Andra läser