Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Diskriminering bakom utebliven legitimation”

En medlem i Sveriges Farmaceuter med utländsk examen har förvägrats apotekarlegitimation av Socialstyrelsen, trots att personen tidigare beviljats apotekarbehörighet i Sverige. Förbundet anser att det handlar om diskriminering och har ansökt om prövningstillstånd i kammarrätten.

Ärendet handlar om en apotekare med examen från före detta Sovjetunionen.

Personen kom till Sverige på 1980-talet, och erhöll då efter kompletterande prov och apotekspraktik receptarie- och sedermera apotekarbehörighet.

Då fanns dock inget legitimationskrav.

Efter några års arbete inom apotek bytte personen bransch och började arbeta inom läkemedelsindustrin.

Men när medlemmen nyligen ville återgå till apotekssektorn och ansökte om apotekarlegitimation hos Socialstyrelsen blev det avslag.

– En apotekare med svensk examen skulle i motsvarande situation rutinmässigt ha beviljats en legitimation. I det här fallet blev det märkligt nog avslag trots att vår medlems kompetensnivå tidigare likställts med en svensk apotekares. Vi anser att det är felaktigt. Allt tyder på att personens etniska bakgrund är en bidragande orsak till att dennes kompetens nu ifrågasätts, säger Viktoria Juzovitskaja, förbundsjurist på Sveriges Farmaceuter.

Efter att Förvaltningsrätten gått på Socialstyrelsens linje, har Sveriges Farmaceuter nu ansökt om prövningstillstånd hos Kammarrätten i Stockholm.

Andra läser