Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EU-logga ska visa säker e-handel

Inom ett år kommer alla godkända näthandlare med läkemedel ha den nya EU-loggan som visar att de är en säker handelsplats för läkemedel.

[Uppdaterad 2014-08-13 12:25]

I slutet av juni beslutade EU-kommissionen att en ny logotyp ska införas på alla näthandlare som är godkända av respektive lands godkännandemyndighet.

Åtgärden är en del i EU:s kamp mot förfalskade och piratkopierade läkemedel liksom en del i arbetet att säkra folkhälsan inom unionen.

Nu har medlemsländerna ett år på sig att införa denna ändring i direktiv 2011/62/EU om förfalskade läkemedel.

– Konsumenter som köper läkemedel på nätet måste vara medvetna om att läkemedlen kan vara förfalskade, om de inte handlar från lagliga läkemedelsleverantörer. Förfalskade läkemedel kan vara verkningslösa, skadliga eller rentav livsfarliga. Därför har kommissionen fastställt en gemensam logotyp för nätapotek för att konsumenterna ska kunna känna sig säkra, säger EU:s hälsokommissionär Tonio Borg i ett pressmeddelande.

Logotypen som ser ut som ovan med det lands flagga där näthandlaren är etablerat.

När man klickar på logotypen ska man komma direkt till webbplatsen för landets godkännandemyndighet där en lista på alla godkända näthandlare ska finnas.

På så vis kan man säkerställa att den e-shop man tänker handla ifrån inte bara har kopierat in logotypen utan att vara godkänd.

Systemet liknar mycket det system som redan finns i Sverige med en logotyp för godkända öppenvårdsapotek, men den nya EU-logotypen gäller enbart för näthandel.

– Denna logotyp ska omfatta all näthandel med läkemedel. Både den som bedrivs från apotek och den som sker från företag som bedriver receptfri handel med läkemedel utanför apotek, säger Anna Beckman Gyllenstrand, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket.

Det innebär att den nya EU-loggan kommer att finnas hos fler än apotek och apotek som inte bedriver näthandel kommer inte att få ha den.

Hon kan i dagsläget inte säga exakt när den nya loggan kommer att börja synas på svenska e-handelssidor för läkemedel.

– Det ska vara genomfört inom ett år så då ska det vara klart, men det betyder ju också att vi har ett år på oss att göra detta på ett noggrant och grundligt sätt, säger hon.

Mest läst