Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Avbryter förnyad upphandling av dos

Sju mellansvenska landsting valde att upphandla dostjänsten en andra gång på grund av ”bekymmer med leverantören” – men igår avbröts den upphandlingen. Därmed måste landstingen förlänga avtalet med Apotekstjänst. En ny upphandling är dock på väg.

Som Svensk Farmaci skrev häromdagen valde de sju mellansvenska landsting som anlitar Apotekstjänst AB för dosleveranserna, nyligen att upphandla en andra gång efter konkurrensutsättningen av dos.

Detta trots att det fanns möjlighet att förlänga ”2+2-avtalet” med Apotekstjänst AB. Sista anbudsdagen i den nya upphandlingen var i måndags, den 9 juni.

Men nu berättar Teemu Lehtimäki, inköpschef på landstingen i Sörmland och Västmanlands gemensamma upphandlingsenhet, för Svensk Farmaci att denna upphandling avbrutits under gårdagen.

Varför avbryter ni upphandlingen?

– Vi har valt att avbryta för att göra om upphandlingsunderlaget. En viktig anledning är att det kom in så många frågor, 38 stycken, under anbudstiden. Vi har inte öppnat anbuden men vi vet att det var tre intressenter som avlämnade anbudshandlingar, säger Teemu Lehtimäki.

Vad får det här för konsekvenser?

– Vi kommer att behöva förlänga avtalet med Apotekstjänst på grund av det här avbrottet. Det är dock oklart för hur lång tid.

Vad är orsaken till att ni valde att upphandla en andra gång, snarare än att förlänga med Apotekstjänst?

– Det är ingen hemlighet att vi har haft bekymmer med leverantören, och det har bidragit. Vi har bland annat haft en tvist om extraersättning analogt med situationen i Västra Götaland, säger Teemu Lehtimäki.

Som Svensk Farmaci skrev häromdagen tvistas det också i Uppsala tingsrätt om tidsperioden för det initiala tilldelningsbeslutet i de sju landstingen.

Andra läser