Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronan ändrar sig – snart pris på nätet

Prisinformationen om läkemedel utanför förmånen kommer att bli bättre. Alla apotek anslutna till Sveriges Apoteksförening har nu enats om att publicera uppgifter om pris på sina webbplatser, även Kronans Apotek.

En enig styrelse för Sveriges Apoteksförening rekommenderar nu samtliga apotek som är anslutna till föreningen att publicera priser för läkemedel utanför förmånen på sin webbplats. Och alla kommer att följa rekommendationen.

Debattens vågor gick höga i höstas om den fria prissättningen på läkemedel utanför förmånen som skapar stora skillnader mellan likvärdiga läkemedel.

Både tillverkare och apotek har rätt att ta ut vilka priser de vill på dessa läkemedel. Något som höjde kraven på lättillgänglig prisinformation och prisjämförelser.

Men det visade sig då att alla apotekskedjor inte ville vara öppna med priserna på läkemedlen.

Apoteket AB hade inte priserna på sin webbplats, men var däremot hjälpsamma via telefon och upplyste intresserade. Sedan dess har Apoteket även lagt ut priserna på sin webbplats.

Men på Kronans Apotek, eller Kronans Droghandel som de hette då, har man hela tiden varit ytterst ovilliga att lämna ifrån sig priserna på dessa läkemedel – vare sig via webb eller via telefon.

Men nu har även de ändrat sig.

– Vi kommer att börja publicera priserna på vår webbplats så fort vi har möjlighet, säger Anderas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Det som har fått Kronan att ändra sig är att debatten om prisjämförelser och deras restriktiva linje stal fokus från de riktigt viktiga frågorna, enligt Andreas Rosenlund.

– Vi menar att fokus i den här diskussionen har blivit helt fel. Det som är det stora problemet är ju att apoteken inte får byta ut dessa läkemedel. Om vi fick göra det skulle de flesta andra problem med detta mer eller mindre upphöra, säger han.

Han håller dock med om att i avvaktan på lagförändringar som skulle kunna möjliggöra sådana byten har bra prisjämförelser, med uppgifter från alla apoteksaktörer, en funktion att fylla för att hjälpa kunder att hitta billigaste produkten.

– Visst, och den möjligheten kommer man ju att få nu, säger han.

Mest läst