Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vaccination på apotek får tummen upp

Apotek Hjärtats initiativ att erbjuda fästingvaccination på några av sina storstadsapotek får ett positivt bemötande av infektionsläkaren och läkemedelsprofilen Mikael Hoffmann.
– Det är bra att människor får en högre tillgänglighet till vaccinationer, säger han.

Sedan några veckor tillbaka erbjuder åtta storstadsapotek inom Apotek Hjärtat fästingvaccin till sina kunder i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Intresset har varit stor från kunderna och vi har haft mellan 30 och 50 vaccinationer per dag och apotek, säger Erika Burlin Hellman, presschef på Apotek Hjärtat.

Hjärtat samarbetar med lokala vaccinatörer, som Livfull Hälsa och Kungsportsläkarna, i de olika städerna som en till två dagar per vecka kommer att finns på plats på apoteken under fästingsäsongen och vaccinerar intresserade.

Det behövs ingen tidsbeställning utan vaccineringen, som kostar 350 kronor, sker direkt när kunderna kommer.

Ett initiativ som tas emot positivt av Mikael Hoffmann, ordförande i NEPI och infektionsläkare.

– Vaccination handlar ju om att behandla en frisk människa och det är katastrofalt om felaktigheter begås. Men så länge man har kompetent personal som kan hantera vaccination och eventuella följdverkningar är det bra om man använder lokaler som är tillgängliga för allmänheten. Apotek Hjärtat upplåter sina lokaler till en vaccinatör vilket ökar tillgängligheten och det är väl alldeles utmärkt, säger han.

Vaccinering på apotek är vanligt i andra länder som till exempel USA, men har inte tidigare förekommit på apotek i Sverige.

Enligt en nyligen genomförd Sifo- undersökning anser dock nästan 70 procent av svenskarna att det är naturligt att kunna få enklare vård på ett apotek.

När det gäller vacciner är tillgängligheten ett problem. Och det gäller inte bara för dem som behöver fästingvaccin.

– En grupp som är intressant även för vården att nå ut till på ett bättre sätt är riskgrupperna för säsongsinfluensa. Dit hör bland annat alla över 65 år. Många av dem är relativt friska och har bara enstaka kontakter med vården, men hämtar läkemedel på apotek var tredje månad. Här borde det kunna finnas intresse kring samverkan, säger Mikael Hoffmann.

Fästingvaccin tas i tre doser inom ett år där den första dosen måste ordineras av en läkare.

Vaccinatörerna som Hjärtat anlitar använder sig av ett internetbaserat journalsystem som gör det möjligt att för dem att få ordinationen på vaccinationen från sina läkare på vaccinationscentralen.

Kunderna fyller då först i en hälsodeklaration utifrån vilken läkaren bedömer om vaccinering är lämpligt och, vid allergi, vilket vaccin som ska användas.

Systemet är uppbyggt i samråd med Lars Rombo, adjungerad professor i infektionssjukdomar med betoning på resemedicin vid Karolinska institutet, som också är medicinskt ansvarig.

Systemet innehåller även en sms-tjänst för kallelse till förnyad vaccination.

Hjärtats satsning är ett pilotprojekt som kommer att utvärderas efter sommaren.

Här är apoteken som erbjuder vaccinationen i pilotprojektet:

Stockholm
Apotek Hjärtat Fältöversten
Apotek Hjärtat Odenplan
Apotek Hjärtat Sollentuna Centrum
Apotek Hjärtat Vällingby Torg
Apotek Hjärtat Vasen (i Kista)
Apotek Hjärtat Hotellgatan (i Solna Centrum)

Göteborg
Apotek Hjärtat Nordstan

Malmö
Apotek Hjärtat Triangeln

Andra läser