Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Samsyn efter möte med ministrar

Regeringen och de lokala facken är eniga: Astra Zeneca skapar störst värden för ägarna och samhället som ett självständigt företag även i fortsättningen. Vid dagens möte med regeringen lade facken fram ett förslag om en ny arbetsgrupp.

Som Svensk Farmaci skrev i tidigare idag träffade representanter för Saco-förbundens akademikerföreningar på Astra Zeneca (där Sveriges Farmaceuters medlemmar ingår) näringsminister Annie Lööf (C) och socialminister Göran Hägglund (KD) under morgonen.

Mötet, där företrädare för Unionen och Ledarna också deltog, handlade om Pfizers planer på ett övertagande av Astra Zeneca.

Mötet kom till stånd med anledning av det brev till regeringen som fackklubbarna och akademikerföreningarna skrev förra veckan.

Annie Lööf betonade att det är för tidigt att andas ut efter gårdagens besked från Astra Zeneca om ett nej till Pfizers bud.

Pfizer har fram till klockan 18 på måndag, den 26 maj, på sig att komma med ett nytt bud, även om man beskrivit det senaste budet som slutligt.

– Det är för tidigt att blåsa faran över, men forskarna i Mölndal blev lättade av beskedet i går, säger Martin Lindsjö, ordförande för akademikerföreningen på Astra Zeneca i Mölndal och en av de som deltog vid mötet, till Naturvetarnas sajt.

– Vi och regeringen är överens om riskerna vid en eventuell affär mellan Pfizer och Astra Zeneca. Regeringen var tydlig med att Astra Zeneca kan skapa större värden för både ägarna och samhället som självständigt företag, fortsätter han.

– Vi skulle tappa tempo i utvecklingen av de lovande läkemedel som vi har i pipeline. Och risken för personalnedskärningar är stor, även om inte Pfizer har preciserat var de ska ske. Risken är stor att Sverige skulle hamna i periferin, säger Martin Lindesjö till Naturvetarna.se.

Enligt Lindesjö har de svenska facken kontakt med de brittiska, som har samma syn på Astra Zenecas framtid. Den gemensamma utmaningen för Astra Zenecas styrelse, regeringen och de fackliga organisationerna i båda länderna är nu att övertyga aktieägarna om att företaget skapar störst värde som ett fristående bolag.

Från fackligt håll framlades, enligt Naturvetarna.se, ett förslag om att skapa en ny arbetsgrupp med företrädare för regeringen, facken och life science-sektorn.

Syftet skulle bland annat vara att värna om och stärka infrastruktur, forskningsklimat och samarbete mellan akademin, näringslivet och sjukvården. Regeringen gav dock inget besked om fackens förslag.

Andra läser