Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Anställda riskerar att få avslag på föräldraledighet

Enligt lagen räcker en anmälan till arbetsgivaren för att ta ut föräldraledighet. Men inom Apoteket AB måste man ansöka och riskerar avslag eller att beviljas en oönskad tidsperiod. Sveriges Farmaceuter bedömer bolagets blankett som lagstridig.

Föräldraledighetslagen är en tvingande lagstiftning som skyddar de anställdas rätt till föräldraledighet.

Enligt denna lag ska den som vill utnyttja sin rätt till föräldraledighet anmäla detta till sin arbetsgivare.

Men trots att lagen tydligt anger att en anmälan ska räcka, används inom statliga Apoteket AB en blankett som heter ”Ansökan om föräldraledighet”.

På blanketten har chefen fyra svarsalternativ i rutan ”Beslut”: ”Beviljas enligt ansökan”, ”Beviljas inte”, ”Beviljas för annan period än enligt ansökan” samt ”Varselregler för rätt till ledighet är inte uppfyllda”.

– Blanketten signalerar att företagets uppfattning är att makten över huruvida den anställde kan eller inte kan utnyttja sin rätt till ledighet ligger hos arbetsgivaren, säger Viktoria Juzovitskaja, jurist på Sveriges Farmaceuter.

– Det rimmar illa med lagens reglering och ger felaktiga signaler både till anställda och till chefer inom Apoteket AB som kanske inte har koll på allt inom arbetsrätten.

Hon reagerar särskilt på beslutsalternativen på blanketten.

– Föräldraledighetslagen är ju tvingande. Varje avtal som innebär att arbetstagarens rättigheter enligt den lagen inskränks är ogiltigt i den delen. Därför är en sådan formulering på blanketten direkt stridande mot lagens reglering, säger Viktoria Juzovitskaja.

Per Stadler är arbetsrättsstrateg på Apoteket AB.

– Vi har en dialog med Sveriges Farmaceuter om det här. Det handlar om en relativt gammal blankett. Vi kommer att titta på den här frågan men har inte hunnit göra det än, säger han.

Andra läser