Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Oro i Mölndal och kompakt motstånd

Maj 2014 kan bli en avgörande månad för svensk läkemedelsindustris framtid. Pfizers vilja att driva igenom världshistoriens största affär på läkemedelsområdet har väckt oro hos de anställda i Mölndal. Fram till den 26 maj kan Pfizer lägga ett nytt bud.

Marianne Andersson är apotekare och arbetar inom regulatory affairs på Astra Zeneca i Mölndal.

Hon är ledamot i Sveriges Farmaceuters industrisektion och var tidigare ordförande i akademikerföreningen på Astra Zeneca i Mölndal. Enligt henne har Pfizers utspel väckt oro på Mölndalsenheten.

– Det vi har sett hittills av förslaget från Pfizer ser inte så positivt ut för den svenska delen av företaget utan verkar mest handla om forskningen i Storbritannien. Astra Zeneca har genomgått stora förändringar de senaste åren för att anpassa sig efter omgivningen med sikte på framtiden och den nedåtgående trenden är på god väg att vända. Det här känns lite snöpligt när vi har jobbat så hårt för att vända skutan. Framtiden började se lite ljusare ut, säger hon.

– Ihopslagningen av Astra och Zeneca har bevisat att sammanslagningar inte är ett framgångsrecept, så därför är det bättre att pröva något annat. Mindre, självständiga enheter ligger i tiden som ett bättre sätt att öka innovationen. Pfizers bud på Astra Zeneca verkar gå i motsatt riktning, säger Marianne Andersson.

Fusionsplanerna har kritiserats från många håll. Företagsledningen på Astra Zeneca, de fackliga organisationerna och storägaren Investor har alla tagit ställning mot idén om ett uppköp.

Företrädare för den brittiska och den svenska regeringen har också uttryckt skepsis. Som vi skrev i morse uppmanar de fackliga organisationerna på Astra Zeneca regeringen att ta ännu tydligare ställning för att bevara Astra Zeneca som ett fristående bolag. Sveriges Farmaceuters ordförande Thony Björk har också reagerat negativt (se denna artikel och ett uttalande på förbundets hemsida här).

I en intervju med Financial Times igår stämde Karolinska institutets rektor Anders Hamsten in i kören av oroade röster, liksom Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin.

Pfizer har, enligt brittisk lagstiftning, möjlighet att framställa ett förnyat bud till Astra Zenecas aktieägare fram till den 26 maj.

Fram till detta datum måste Pfizer antingen ha presenterat ett formellt bud eller lagt ned sina planer på ett uppköp, om inte båda parterna kommer överens om en förlängning av tidsfristen.

Om fusionen genomförs blir den den hittills största affären mellan läkemedelsbolag i världshistorien.

Mest läst