Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sverige saknas i Pfizers plan

Med en infografik vill Pfizer förklara fördelarna med en sammanslagning med Astra Zeneca. Där visas hur ett framtida bolag kommer att ha forskningsanläggningar i USA och i Storbritannien, men ingenstans nämns Sverige.

Det pågår ett informationskrig om aktieägarnas och de brittiska och svenska regeringarnas sympatier mellan de båda läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Pfizer med anledning av Pfizers bud på det svensk-brittiska bolaget.

I går gick Astra Zeneca ut och berättade om vilka vinster de räknade med om de fick fortsätta som ett eget bolag, se här.

I dag presenterade Pfizer en så kallad infografik där de sammanfattar fördelarna med en sammanslagning med Astra Zeneca.

I den relativt barnsliga uppställningen lyfter man fram hur många sjukdomsområden ett gemensamt bolag skulle omfatta, hur många nya substanser man skulle ha i sin forskningsportfölj och så vidare.

Mitt i grafiken finns två kartor över USA och Storbritannien med rubriken ”9 forskningsanläggningar i USA…och i UK”. Någon karta över Sverige eller någon svensk forskningsanläggning syns inte till.

I ett citat litet längre ned i infografiken från Pfizers ordförande och vd Ian Read lyfts den gemensamma forskningskapaciteten fram där ”den världsledande akademiska forskningsresursen i den gyllene triangeln Oxford, Cambridge och London skulle vara en vital komponent”.

Inte med ett ord nämns Sverige i hela denna infografik över Pfizers planer vid ett eventuellt framtida samgående med Astra Zeneca.

– Det här informationspaketet är specifikt för Storbritannien och var inte fokuserat på Sverige, säger Andrew Widger, presstalesman för Pfizer i London.

Någon svensk presskontakt finns inte heller involverad i frågan om fördelarna med en sammanslagning med Astra Zeneca.

– Det stämmer och det är en del av övertagningsprocessen i Storbritannien, säger Andrew Widger.

Han återkommer senare i en skriftlig kommentar där han säger att det är alldeles för tidigt att spekulera kring den exakta placeringen av forskningsanläggningar.

Detta alltså trots att infografiken om fördelarna med ett samgående redan lyfter fram nio orter för forskning i USA och Storbritannien.

Pfizers svenska presschef Christina Astrén Eriksson kan inte heller hon reda ut varför Sverige saknas i Pfizers framtidssyn kring det sammanslagna bolaget.

– Jag kan inte kommentera och jag kan inte svara på frågan varför man har valt att göra så här, säger hon.

Pfizers infografik i full skala hittar du här.

Andra läser