Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nu är alla apoteks lager sökbara

Idag lanserade Sveriges Apoteksförening och Läkemedelsindustriföreningen, LIF, den gemensamma lagerstatusfunktionen man tidigare utlovat. Nu är det möjligt att se vilka apotek som har ett visst läkemedel på lager.

Från och med idag är det möjligt att söka efter ett läkemedel på alla apotek i landet via internet från sajterna Fass.se och Sverigesapotek.se via dator, läsplatta eller mobil.

– Det är ett enkelt sätt att få reda på om ditt läkemedel finns i lager på ditt apotek, eller kanske ännu viktigare om det inte finns i lager. Ovanliga läkemedel lagerför man normalt inte på apotek och då kan man beställa det och istället få det till dagen efter, säger Johan Wallér vd för Sveriges Apoteksförening.

Förutom att underlätta för kunder som i förväg vill kontrollera om ett läkemedel finns inne så underlättar den nya tjänsten också för apotekspersonal att hjälpa kunder, som inte har kollat innan, att hitta ett läkemedel hos närmaste apotek som man själv inte hade i lager.

Tillsammans med Läkemedelsindustriföreningen, LIF, har Sveriges Apoteksförening byggt en lösning som hämtar lagerinformation från, i princip, samtliga apotek.

De stora aktörerna hade redan liknande tjänster för enbart sina apotek som man har öppnat kommunikationen med och sedan kompletterat med de övriga som inte hade den typen av service. Och det har gått ganska fort.

– Vi presenterade planerna på detta i september förra året och sa att vi skulle vara färdiga före sommaren och det har vi ju lyckats med nu, säger Johan Wallér.

Men systemet saknar fortfarande information ifrån ett tjugotal enskilda entreprenörsdrivna apotek som ännu inte hade den typ av lagersaldosystem som krävdes, men för dessa kommer kontaktinformation presenteras så att det går att ringa och själv kontrollera.

Inte heller alla läkemedel kommer att gå att söka på. Dels handlar det om licensläkemedel och läkemedel som tillverkas på apoteket, extempore, men också narkotikaklassade läkemedel som förskrivs på särskild receptblankett.

– Det finns en rån- och inbrottsrisk med den typen av läkemedel så vi vill inte visa upp var de finns, säger Johan Wallér.

Mest läst