Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ris och ros till nytt uppdrag

Anne Carlsson, Reumatikerförbundets ordförande, är upprörd över det nya regeringsuppdraget till TLV om läkemedel utanför förmånen. ”Om de tror att vi patienter lugnar ned oss nu har de fel”, säger hon. Kronans Apotek välkomnar regeringens initiativ.

Anne Carlsson vänder sig framför allt mot två delar i det regeringsuppdrag som vi skrev om igår.

Först och främst att den fria prissättningen i apoteksledet, som gör att priserna varierar på apoteken, blir kvar.

– Jag blev så trött när jag såg det här. Varken läkarna eller allmänheten känner till att priserna varierar kraftigt beroende på vilket apotek man går till. Det är bedrövligt att man inte vill ta tag i det här, det är pinsamt. Om de tror att vi patienter lugnar ned oss nu har de fel, säger Anne Carlsson.

Hon är också besviken på att patientföreträdare inte ska involveras i TLV:s arbete, enligt regeringens uppdragsbeskrivning.

– Patienterna nämns inte överhuvudtaget, inte en enda patientföreträdare ska tydligen vara med i arbetet med en ny modell. Det gör mig förgrymmad. Vi skulle ha mycket att tillföra i kravspecen till analysen, i stället väljer man helt att helt kringgå patienterna, säger Anne Carlsson.

Kronans Apotek kommenterar också regeringsuppdraget i ett pressmeddelande nu på morgonen.

Det är enligt Kronan positivt att regeringen nu gett TLV uppdraget att utreda frågan kring läkemedel utanför förmånen.

– I grunden är det här ett läkemedelsbolagsproblem eftersom det är de som lyfter ut läkemedel ur förmånen och höjer priset. Det är inte primärt ett apoteksproblem. Vi vill se möjlighet för apoteken att byta dessa läkemedel, även till läkemedel innanför förmånen. Då får vi en rad positiva effekter, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Läkemedel utanför förmånen är ett segment där kunden ska ha ett fritt val, argumenterar Kronans Apotek.

Konkurrensen mellan generiska läkemedel och apotekskedjor kommer leda till prispress till nytta för kunden, fortsätter apotekskedjan.

 

Mest läst