Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Mässan backar om hälsobloggare

Apoteksmässan gör en pudel – hälso- och ekobloggaren Zarah Öberg försvinner från mässprogrammet i höst. Det kom reaktioner från många håll, enligt mässgeneralen Bo Magnusson.

Tidigare i mars skrev Svensk Farmaci om det preliminära programmet för föreläsningsserien på Hälsoscenen vid höstens mässa Apotek & Egenvård på Kistamässan utanför Stockholm.

En av de tänkta föreläsarna var mångsysslaren och hälso- och ekobloggaren Zarah Öberg, som skulle tala under rubriken ”Hur påverkas kroppen av läkemedel och läkemedelsinteraktioner?” På sin blogg presenterar hon ett närmast enormt cv med kurser och verksamheter inom kost, näring, Qi Gong, ayurvedisk medicin med mera, inklusive ett ”filosofi och karma-tänk”.

Föreläsningen skulle enligt det mässprogrammet handla om ”hur vi bäst kan bygga upp kroppen för att klara tillförsel av kemikalier”, underförstått läkemedel, ”hur kroppens avgiftningssystem fungerar samt hur vi kan stötta upp våra avgiftningsorgan med rätt näring”.

Valet av föreläsare väckte som vi skrev i den förra artikeln reaktioner från såväl Sveriges Farmaceuter som mässans nya huvudsponsor för året, Apoteket AB. Dessutom reagerade flera läsare som skrev i kommentarsfälten här på sajten och på Facebook.

Bo Magnusson, operativ chef på Kistamässan, berättar nu att Zarah Öberg tagits bort från programmet.

– Zarah Öberg kommer inte att delta vid mässan. Ibland tvingas man ta konsekvenser utifrån de signaler man får, och det är vad vi har gjort i det här fallet. Det kom reaktioner från flera håll, vilket illustrerar vilken sprängkraft och vilka vitt skilda utgångspunkter som det finns inom det här området, säger Bo Magnusson.

Vem som ersätter Zarah Öberg är ännu oklart. Ett nytt program kommer enligt Bo Magnusson att offentliggöras inom några veckor.

Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter, välkomnar beskedet.

– Det är glädjande att mässan lyssnat på vad vi och andra har framfört. Om välutbildade farmaceuter är en viktig målgrupp bör programmet spegla kvalitet och vila på en akademisk grund. Med det sagt kan Zarah Öberg säkert vara en intressant person att lyssna på i en annan kontext. Vi förväntar oss nu att mässan tar fram ett program som är bättre anpassat till målgruppen, säger Kristina Niemi.

Mest läst