Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Apoteken borde dela ut klamydiatester gratis”

Klamydiatestning uppmuntras av samhället och är kostnadsfri i alla landsting. Alla kan beställa ett test gratis och diskret via landstingsdrivna sajter. Men svenska apotek säljer klamydiatester för cirka 300 kronor. ”Apoteken borde dela ut tester gratis om man anser sig vara en del av vården”, anser en kritiker inom sjukvårdssektorn.

Det är kostnadsfritt att klamydiatesta sig inom sjukvården i hela landet.

Sedan en tid kan man också i alla landsting, gratis, beställa hem ett klamydiatestkit via någon av de tre sajterna klamydiatest.nu, klamydiatest.se eller Klamydiaprovtagning i Kronoberg via webben.

Efter att ha skickat in sitt prov får man sitt provsvar via webben.

Klamydiatester tillhandahålls också på apotek – men där kostar de pengar. På Apoteket AB:s apotek kostar ett testkit 299 kronor för både kvinnor och män.

En av Svensk Farmacis läsare i sjukvårdssektorn har reagerat på detta och mailat till redaktionen.

”Klamydiatestning är gratis i hela landet. Borde inte apoteken, om man verkligen vill vara en del av vårdkedjan, dela ut tester gratis istället för att sälja dem? Man kunde ju rekvirera tester gratis från landstingen”, skriver läsaren, som vill vara anonym.

Svensk Farmaci har sökt Marianne Norelius, hälsostrateg på Apoteket AB, för frågor om bolagets strategi när det gäller försäljning av klamydiatester. Vi återkommer med hennes svar när vi får dem.

Peter Iveroth är smittskyddsläkare i Jönköpings län. Han är kritisk till klamydiatester på apotek – men inte i första hand för att apoteken tar betalt.

– Det har mer med smittspårningen att göra. Testar man sig inom sjukvården eller beställer test via någon av landstingens sajter analyseras proverna av sjukvårdens laboratorier. Apotekens tester fungerar så att proven skickas in till privata labb. Även dessa har anmälningsplikt vid positiva svar för att möjliggöra smittspårning. På vissa håll fungerar det säkert bra, men min erfarenhet är att dessa aktörer oftare missar att anmäla, säger Peter Iveroth.

Andra läser