Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Problem som måste lösas skyndsamt”

En debatt om så kallade U-läkemedel har blossat upp sedan flera företag valt att lämna förmånen. Rundabordssamtal i frågan sker den 31 mars på TLV:s initiativ. Dagens situation går stick i stäv med regeringens ambitioner om en jämlik vård och problemet måste lösas skyndsamt, anser Sveriges Farmaceuter.

Sju läkare i LOK, nätverket för läkemedelskommittéerna i Sveriges landsting och regioner, lyfte frågan på DN Debatt igår.

På senare tid har allt fler företag valt att plocka bort läkemedel från förmånssystemet. Det innebär att fri prissättning råder på apoteken och att kunden får betala hela kostnaden för det utskrivna läkemedlet. Någon utbytbarhet gäller inte heller.

”Patienterna går miste om högkostnadsskyddet och utbytessystemet sätts ur spel”, skrev läkarna i sitt inlägg.

Anders Blanck, vd för läkemedelsindustrins branschorgan Lif, replikerade snabbt.

Andreas Rosenlund på apotekskedjan Kronans Droghandel, som tidigare kritiserats för att de håller priserna på U-läkemedel hemliga för alla utom kunder som kommer in på apoteken med recept, argumenterar i Dagens Medicin för att kunden bör få möjlighet att byta U-läkemedel mot ekvivalenta läkemedel inom förmånen.

Även Sofia Wallström, generaldirektör på TLV, skrev på DN Debatt i frågan igår.

Enligt hennes inlägg för TLV nu en ”dialog med Socialdepartementet om att se över lagstiftningen när det gäller frågan om att läkemedel ska vara utbytbara, oavsett om de finns i högkostnadsskyddet eller inte”.

”Vi bedömer också att det finns anledning att samla de centrala aktörerna för att gemensamt hitta lösningar som är möjliga att genomföra i närtid”, fortsätter Sofia Wallström.

Enligt ytterligare en artikel i DN:s pappersutgåva idag, där Sofia Wallström är intervjuad, kommer detta möte att hållas den 31 mars.

Sveriges Farmaceuter hoppas på en snabb lösning av problemet.

– Att allt fler läkemedel står utanför förmånssystemet är olyckligt och är något som kan upplevas som ett systemfel. Det är mest problematiskt för patienterna som tvingas betala mer, men det här ger också våra medlemmar på apoteken merarbete och i vissa fall rentav etiska dilemman, säger Thony Björk, förbundsordförande för Sveriges Farmaceuter.

– Företag som till synes utan annan anledning än vinstintresse går ur förmånen riskerar drabbas av badwill. Och hela förmånssystemet tappar trovärdighet. Det här går stick i stäv med regeringens ambitioner om en jämlik vård.

– Problemet måste lösas. En ny ordning där även läkemedel utanför förmånen är föremål för generisk substitution verkar vara den framkomligaste vägen att lösa problemet, säger Thony Björk.

Mest läst