Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Studenter får tentera via dator

Snart kan farmaceutstudenterna i Uppsala genomföra sina tentamina framför bildskärmen. Fakulteten satsar hårt på ”data-tentor”.

Enligt Ronnie Hansson, universitetslektor på farmaceutiska fakulteten i Uppsala, har universitetet köpt in ett drygt ett hundratal nya datorer som ska användas till ändamålet i särskilda datasalar.

De installeras nu i veckan och ska vara klara för användning senare i vår.

– Det här går ut på att tentorna ligger på datorn i stället för på bordet. Det här är effektivare och säkrare än att genomföra vanliga tentor. En stor fördel är att lärarna kan plocka fram studenternas tentor var de än befinner sig och rätta dem. Varje dator ska vara avskärmad från övriga och inte ha någon uppkoppling, berättar Ronnie Hansson.

– Man kan också se det som en kvalitetskontroll för studenternas del. Har man en svårtydd handstil kan det vara till nackdel för studenten vid rättning, men det problemet försvinner nu. Studenten ska också kunna rita figurer och diagram på skärmen.

Datatentor har redan förekommit i pilotform på fakulteten inom bland annat analytisk kemi.

– Det har fallit väl ut, och nu får vi alltså möjligheter att genomföra detta i större skala. Det blir ytterst upp till varje lärare huruvida man vill använda möjligheten, säger Ronnie Hansson.

Andra läser