Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

TLV vill skapa prisjämförelsesajt

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, vill skapa en prisjämförelsesajt för receptbelagda läkemedel utanför förmånen. Detta efter höstens uppmärksammade kritik mot de stora prisskillnaderna på dessa produkter.

I höstas stormade det ordentligt kring prissättningen av receptbelagda läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen. Enligt dagens regelverk kan apoteksaktörerna sätta vilket pris de vill på dessa läkemedel.

Det visade sig också att priserna skiljde sig ordentligt både mellan olika apoteksaktörer och mellan olika generiska kopior hos samma apoteksaktör.

Dessutom vägrade vissa apoteksaktörer att lämna ut sina priser vilket gjorde det praktiskt omöjligt för kunder och förskrivare att göra prisjämförelser.

Priserna på likvärdiga läkemedel kan därför vara flera gånger högre beroende på vilket märke som står på receptet eller vilken apoteksaktör som expedierar det. Något som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, inte gillar.

– Man ska inte behöva betala onödigt mycket för sina läkemedel, säger Sofia Wallström, generaldirektör på TLV.

Hon har därför tagit ett initiativ för att lösa frågan.

– Vi är inte helt färdiga med vår analys ännu, men mycket talar för att vi kommer att införa en webbaserad lösning där man kan gå in och jämföra priser, säger Sofia Wallström.

Det finns fortfarande en del tekniska och legala frågor kvar att lösa innan hon kan presentera en helt färdig lösning. Men apoteksaktörer som fortsätter att vägra lämna ut sina priser kommer i varje fall inte att innebära några problem för sajten, försäkrar hon.

– Vi har ju redan prisinformationen. Sedan finns det en lagstiftning som reglerar hur uppgifterna får användas och den måste vi naturligtvis ta hänsyn till. Men informationen finns ju redan hos oss, säger Sofia Wallström.

Genom en myndighetskontrollerad prisjämförelsesajt hoppas hon komma till rätta både med den bristande prisöverblicken och med de stora prisskillnaderna.

– Stärker man patientens ställning och kan erbjuda bra information om priserna så leder det till en bättre fungerande marknad med en bättre priskonkurrens, säger hon.

Branschföreningen Sveriges Apoteksförening har tidigare framhållit att det stora problemet snarare är den lagstiftning som förbjuder apoteken att byta ut läkemedel utanför förmånen till billigare generiska kopior samtidigt som de har skyldighet att byta om läkemedlen är innanför förmånen.

Sofia Wallström håller med om att det inte är bra, men anser inte att det är det stora problemet.

– Jag tror säkert att man kan uppnå vissa fördelar med att även läkemedel utanför förmånen skulle vara utbytbara. Det är därför viktigt att vi går vidare med de diskussionerna. Men oavsett det så finns det ju ett behov av prisinformation, säger hon.

Mest läst