Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Prisjämförelse löser inte grundproblemet”

TLV:s prisjämförelsesajt är bättre än ingenting, men det löser inte grundproblemet, menar Mikael Hoffmann, som startade debatten om apotekens olika priser på receptläkemedel utanför förmånen.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets initiativ att starta en sajt där priser på receptläkemedel utanför förmånen kan jämföras välkomnas av Mikael Hoffmann, läkare och chef för stiftelsen NEPI.

Det var han som startade debatten kring dessa läkemedel och det rimliga i att apoteken har fri prissättning på dem i oktober förra året genom en debattartikel i Svenska Dagbladet. Men han menar att det inte är tillräckligt.

– Allt som gör det lättare för kunderna är naturligtvis bra, men jag tycker fortfarande inte att det är rimligt att receptbelagda läkemedel ska kunna kosta olika mycket på olika apotek, säger Mikael Hoffmann.

Grundproblemet, menar han, är att apoteken får sätta vilket pris de vill på de receptbelagda läkemedlen som är utanför förmånen. Det innebär att först sätter läkemedelsföretagen ett pris, sedan lägger apoteken på valfri marginal. Och den ordningen förstör möjligheten till prispress på läkemedlen, menar han.

– Det blir en väldigt komplicerad situation när både företag och apotek kan sätta och ändra priserna. Förskrivaren måste kolla prisjämförelser, tänka på vilka apotek som finns i närheten och säga till patienten att gå till ett visst apotek. Men när patienten går dit nästa dag så är det kanske en annan prisbild, eller så finns läkemedlet inte i lager på just det apoteket och då blir det ett helt annat pris som gäller på ett annat apotek. Man sätter patienten på pottkanten, säger han.

Han menar att frågan i grunden är ett politiskt problem som inte TLV kan lösa själva.

I efterdyningarna till debatten som utbröt i oktober frågade Mikael Hoffmann ansvariga politiker om de ansåg att receptbelagda läkemedel ska kosta olika på olika apotek.

Politiker från folkpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna har varit tydliga med att de inte anser att det är vare sig rimligt eller acceptabelt, medan det har varit tyst ifrån de övriga partierna.

– Är det en politisk vilja i Sverige att receptbelagda läkemedel ska kosta olika på olika apotek? I så fall får politikerna säga det och stå för det. Är det inte det måste de ju göra någonting åt det och tillsätta en utredning som får titta på hur man ska lösa detta, säger Mikael Hoffmann.

Även om TLV:s initiativ med en prisjämförelsesajt är bättre än ingenting, menar han att det inte kan ses som ett första steg i rätt riktning.

– Jag tycker snarare man ska tolka det som en signal på att man från politiskt håll inte har gett TLV ett direktiv om att utreda frågan om olika priser för samma receptbelagda läkemedel förutsättningslöst, säger han.

Mest läst