Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Generikamodell förändras inte som Wallström ville

Det blir inga förlängda prisperioder i generikasystemet. Sofia Wallströms förslag har skrotats i regeringens förslag, som nu skickats till lagrådet.

Idag presenterar regeringen en lagrådsremiss baserad på utredaren Sofia Wallströms första delbetänkande.

När det gäller prismodellen för läkemedel, så är det sedan tidigare känt att utredarens långtgående förslag som delvis var baserad på internationella referenspriser (IRP) inte blir verklighet. Istället införs, efter en överenskommelse med läkemedelsindustrins branschorgan, en utvecklad takprismodell.

Nu står det klart att annat tungt förslag i utredningen inte blir verklighet.

Sofia Wallströms förslag om att förlänga den så kallade prisperioden i generikasystemet till två månader mot dagens en månad har tagits bort.

Ann Einerth är departementssekreterare på Socialdepartementet.

Varför har ni tagit bort det här förslaget?

– Vi har valt att bibehålla den nuvarande modellen och det har delvis att göra med det så kallade transparensdirektivet. Den föreslagna förändringen var inte något som skulle ge tydliga förändringar för patienterna. Det finns också en osäkerhet om huruvida prisdynamiken skulle bibehållas på dagens nivå med det förslaget, säger hon.

Lagrådsremissens förslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2014, med undantag för förslagen om utökade möjligheter till apotekskryss som dröjer till nästa årsskifte.

Mer information senare.

Andra läser