Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

TLV vill förenkla prisjämförelser

Idag bevakade Sveriges Radio frågan om prisskillnader på läkemedel utanför förmånen – men varken apoteksföreningen eller Kronan ville medverka. TLV har nu inlett ett arbete för att förenkla prisjämförelser.

I höstas uppmärksammade Svensk Farmaci och flera andra medier prissättningen av receptbelagda läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen.

För dessa läkemedel, som patienterna betalar helt själva, kan apoteksaktörerna sätta priserna själva.

Här skiljer sig priserna därför mellan apotekskedjorna. För läkemedel utanför förmånen finns inte någon rätt att per automatik byta till en billigare generisk variant.

Svensk Farmaci uppmärksammade detta i ett antal artiklar redan 2011. Frågan blev dock mer brännande i fjol när patentutgångar skedde för storsäljande läkemedel mot erektil dysfunktion, som inte ingår i förmånen.

Även många p-piller, hudläkemedel och nya läkemedel som ännu inte värderats av TLV ingår i det växande marknadssegmentet.

I höstas gjorde vi en priskartläggning för sildenafil här på sajten, som visade på stora prisskillnader. Då framgick också att alla aktörer inte lämnar ut priserna på annat än direkt förfrågan från kund.

– Vi lämnar inte ut prisuppgifter. Vi har valt den linjen att vi upplyser de kunder som kommer in till oss, sa Andreas Rosenlund, informationsdirektör på dåvarande Kronans Droghandel, till Svensk Farmaci i höstas.

Idag uppmärksammade Sveriges Radios konsumentprogram Plånboken åter frågan om prisskillnader på läkemedel utanför förmånen. Programmet kan höras här.

Sveriges apoteksförening och Apotek Kronan kontaktades av Plånboken-redaktionen, men ansåg sig inte ha möjlighet att delta.

– Det är synd att apoteksbranschen inte kunde prioritera att delta i ett program som når så brett till deras kunder, säger Mikael Hoffmann, chef för stiftelsen Nepi, som själv medverkade i programmet.

Henrik Ehrenberg är strateg på Sveriges apoteksförening.

– Som branschförening har vi inte möjlighet att diskutera prisfrågor så länge som de i grunden handlar om den fria konkurrensen. Eftersom prisskillnader var det fokus programmet ville ha, valde vi att avböja medverkan, säger han.

– Däremot är vi sedan tidigare aktiva i diskussionen om hur dagens regelverk verkar menligt på konkurrensen, eftersom apoteken inte får byta ett förskrivet läkemedel till ett likvärdigt med lägre pris. Det är i första hand det som borde åtgärdas, snarare än ytterligare regleringar av en redan överreglerad marknad.

Sofia Wallström, TLV:s generaldirektör, deltog i programmet och berättade att TLV nu tagit initiativ till ett arbete med syfte att underlätta prisjämförelser.

Läs mer om detta på sajten inom kort.

Mest läst