Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fortsatt sena dosleveranser

I Uddevalla fungerar dosleveranserna från Apotekstjänst AB fortfarande dåligt, trots kritik och anmälningar till IVO. I Västerås som precis skiftat till samma aktör har förändringen inte heller varit oproblematisk, enligt kommunens MAS Annika Olsson. UPPDATERAD 14.40

Trots kritik och en rad anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) från kommuner i Västra Götaland, kommer fortfarande medicindoser från Apotekstjänst för sent till patienterna, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst.

– Hemtjänsten i Uddevalla har haft problem med att få medicin i tid till sina vårdtagare och patientsäkerheten äventyras, säger Doris Söderman, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uddevalla kommun till P4 Väst.

I torsdags aviserades exempelvis inte en leverans, som kördes till Postens utlämningsställe i stället för till hemtjänsten i Uddevalla.

– Då, liksom flera gånger tidigare, fick våra sjuksköterskor skaffa medicin ur akutförrådet så att patienterna fick sin medicin i någorlunda rätt tid på morgonen. Det här tar en massa tid från det som sjuksköterskorna egentligen ska ägna sig åt, fortsätter hon.

– Det är förfärligt. Vi försöker ju rätta till felen, så att det inte ska drabba patienterna, men det går ju inte alltid till hundra procent. Sjuksköterskorna ska ju inte hålla på och kontrollera att patienterna får sina mediciner, det ska ju bara fungera.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare genomför IVO för närvarande tillsynsåtgärder gentemot bland andra Apotekstjänst.

Tomas Hilmo, vd på Apotekstjänst, beklagar i P4 Väst att medicindoser fortfarande kommer för sent. Företaget ”jobbar vidare på problemet”, i övrigt hänvisar Hilmo till bolagets ägare Gerard Versteegh som inte gick att nå för en kommentar.

Även sju mellansvenska landsting har nyligen bytt dosleverantör till Apotekstjänst.

Svensk Farmaci ringde upp Annika Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västerås stad, där man är inne på den tredje veckan med den nya leverantören.

– De första leveranserna har fungerat men inte överallt, det har inte varit utan problem. Nästa vecka ska vi summera och sammanställa våra första erfarenheter, då kan jag uttala mig mer i detalj. Generellt får man förstås räkna med att vissa problem uppstår vid en sådan här stor förändring, säger hon.

– Det är problematiskt att vi kommuner inte alls var delaktiga i den här upphandlingen, det är ju vi som tar emot och administrerar de dospackade läkemedlen, säger Annika Olsson.

Mest läst