Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronan får sina fiskar varma för sin prispolicy

Nepi-chefen Mikael Hoffmann sätter press på Kronans Droghandel i frågan om priserna på receptläkemedel utanför förmånen. Nu har han kontaktat Datainspektionen och Kronans samarbetspartner Coop.

Det var den 11 oktober som tre läkare, bland andra Mikael Hoffmann, drog igång en debatt på SvD Brännpunkt om de mycket varierande priserna på receptläkemedel utanför förmånen.

Som Svensk Farmaci uppmärksammade redan 2011 är prissättningen fri inom segmentet.

Artikelförfattarna pekade bland annat på att det, att döma av en egen rundringning, är svårt att ta reda på vad läkemedlen kostar på de olika kedjorna.

Svensk Farmacis egna research förra veckan visade att det var särskilt svårt på apotekskedjan Kronans Droghandel, som vägrade lämna ut prisuppgifter på läkemedel utanför förmånen till andra än identifierade receptkunder.

Mikael Hoffmann har reagerat starkt på detta, något som han uttryckte i Dagens Apotek och Svensk Farmaci förra veckan. Men han nöjde sig inte med detta.

– Det här är en viktig fråga för många patienter. Det finns en risk att frågan faller bort, min strategi är att försöka åstadkomma saker medan grytan är kokande, säger han.

Hoffmann har därför under helgen kontaktat Kronans samarbetspartner Coop, där han är medlem, och påtalat att Kronan vägrar lämna ut priser.

”Hur ser KF/Coop/Coop Svea på frågan att samverka med ett företag som helt vägrar medverka till prisinformation och prisjämförelser till en särskilt utsatt kundgrupp? Är detta verkligen en lämplig samarbetspartner för KF?”, lyder hans retoriska frågor till Coop.

Mikael Hoffmann har även skrivit ett brev till Datainspektionen.

Där ber han om en ”snar bedömning … kring huruvida agerandet och den fastlagda policyn från Kronans Droghandel står i överensstämmelse med lagstiftningen”.

Ärendet har även lyfts till Konsumentverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

TLV meddelade dock att man ”inte har tillsynsansvar över prissättning och prisinformation inom detta marknadssegment”.

Mikael Hoffmann har dessutom kontaktat de riksdagspolitiker som ska medverka i en debatt i Sveriges Apoteksförenings, Sveriges Farmaceuters och Apotekarsocietetens regi i morgon. Debatten har rubriken ”Vad vill Sveriges politiker med apoteken?”. Inför debatten har han ställt två direkta frågor till riksdagsledamöterna:

”Var/är det verkligen er avsikt att exakt samma receptbelagda läkemedel ska ha olika priser hos olika apotekskedjor (när de ej omfattas av högkostnadsskyddet) och därmed också på olika orter?”

”Om så – är det acceptabelt att aktuella prisuppgifter och prisjämförelser för läkare och patienter saknas?”

Svensk Farmaci bevakar morgondagens debatt här på sajten.

Mest läst