Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Jag blir upprörd när patienter sätts på undantag”

Han har varit i hetluften ordentligt den senaste veckan när han har ifrågasatt regelverket och hanteringen av receptbelagda läkemedel utanför förmånen.

Svensk Farmaci tar pulsen på Mikael Hoffmann.

Mikael Hoffmann, läkare och chef för stiftelsen NEPI, har förekommit flitigt i debatten den senaste veckan.

Fredagen den 11 oktober skrev han, tillsamman med två kollegor, en debattartikel i Svenska Dagbladet som har fått mycket uppmärksamhet.

Där påtalades det märkliga i att läkemedelstillverkare och apotek fritt kan sätta vilka priser de vill på receptbelagda läkemedel som inte finns inom läkemedelsförmånen samtidigt som det saknas jämförande prisinformation både för patienter och för förskrivande läkare.

I artikeln kunde de sedan visa att det var betydande skillnader i pris på generiska läkemedel både mellan olika tillverkare inom samma apotekskedja och för samma tillverkare mellan olika apotekskedjor.

Något som i dag är fullkomligt ogenomträngligt för en patient i behov av läkemedel utanför förmånen, som dessutom får betala hela kostnaden själv.

Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Sveriges Apoteksförening har gått till motdebatt i Svenska Dagbladet och försvarat systemet medan många andra har hört av sig direkt till de tre författarna.

– Vi har fått mycket reaktioner både från läkare, farmaceuter och enskilda patienter och många är mycket förvånade över att det är så här. Och de som har känt till att det är så här har framförallt varit positiva till att frågan nu lyfts till diskussion, säger Mikael Hoffmann.

Han menar att händelseutvecklingen den senaste veckan har förändrat frågeställningen.

– Det största problemet idag är ett annat än när vi skrev artikeln. Vi ville lyfta ett systemproblem som vi trodde att politikerna var dåligt informerade om. I dag är problemet att apoteksbranschen uppenbarligen inte förstår att man inte kan ha fri prissättning och priskonkurrens och samtidigt låta bli att redovisa priser eller ha bristande prisinformation, säger han.

– I dag är vårt fokus det faktum att vårdens patienter blir dåligt bemötta kunder på Sveriges apotek. Apoteksbranschen har haft fyra år på sig att fixa prisinformationen. Det har förekommit flera påstötningar om att systemet inte fungerar, men man har inte gjort någonting, säger han.

Mikael Hoffmann har gjort sig känd som en vass debattör, lika kvick i tanken som i munnen, och han drar sig inte för att säga sin mening.

– Jag blir upprörd när man sätter patienter på undantag, vilket skäl man än har till det. Och det gäller oavsett om det är läkemedelsföretag, vården eller apoteksbranschen som gör det, säger han.

Han menar att det nu är upp till apotekskedjorna att visa var de står i frågan.

Det är ju faktisk de som i slutändan äger frågan om de ska redovisa priser eller inte och om de tillsammans kan skapa uppdaterade prisjämförelser så att det blir lätt för både kunder och förskrivare att se vad som gäller.

– Jag skulle välkomna om apotekskedjorna faktiskt talar om vad de tycker. De har hittills varit tysta och då kan man tolka det som att de håller med Sveriges Apoteksförening som anser att man inte ska ha prisjämförelser och då tycker jag att man har bränt sina skepp. Då bör man ta bort den fria prissättningen och införa ett fast prispåslag på samma sätt som med läkemedel inom förmånen. Och sedan tillåta utbyte till det billigaste preparatet för de patienter som vill. Det blir en enkel och smidig lösning som tillfredsställer patientens behov.

Han menar att den fria prissättningen på läkemedel utanför förmånen kan ifrågasättas på flera plan. Det finns till exempel ingen rimlig logik bakom varför dessa läkemedel ska ha högre marginaler än andra läkemedel.

– Det är precis samma arbete som krävs för att hantera dessa läkemedel som de inom förmånen. Det är precis samma service som jag antar att apotekskedjorna avser att ge den här kunden som dessutom betalar allting själv, säger han.

I onsdags publicerade de tre läkarna en ny debattartikel i Dagens Apotek där de riktade sig direkt till landets politiker och ytterst till socialminister Göran Hägglund med en fråga om det verkligen är så här det ska fungera.

– Vi vill ha ett besked om det var så här det var tänkt. Och i så fall – ska vi fortsätta med detta och acceptera att det inte finns prisjämförelser? Detta är inte en fråga som vi ska hålla på och debattera utan vi behöver veta vad den politiska avsikten är och då kan vi förhålla oss till den, säger Mikael Hoffmann.

Han förväntar sig inget direkt svar på debattartikeln, men däremot menar han att Göran Hägglund har ett ansvar att reda ut frågan.

– Jag tror att Sveriges alla patienter som får läkemedel på recept utanför högkostnadsskyddet förväntar sig ett svar av Göran Hägglund. Liksom de 30 000 – 40 000 läkare som skriver recept på dessa läkemedel. Jag har inget egenintresse i detta. Jag vare sig skriver recept, har ansvar för läkemedelskostnader eller har ett recept på något av de läkemedel det rör sig om. Så jag struntar helt i om jag eller vi får svar från socialministern, det är helt andra personer som behöver ha svar i den här frågan, säger han.

Även apotekskedjorna är Vårdsverige och dess patienter svaret skyldigt, anser han. Men han ser ändå ljuspunkter bland de anställda på apotek.

– De som är svikna här är patienterna eller kunderna. Och det är banne mig ingen i debatten från apoteksbranschen som har ställt sig upp och sagt att ”vi vill arbeta för kunderna”, men jag kan tala om att det är många farmaceuter som har hört av sig och vill jobba för kunderna, säger han.

Läs alla debattinläggen om prisskillnaderna på läkemedel utan förmån:

11/10, SvD Stora prisskillnader på läkemedel

11/10, SvD Måste gå att få veta vad läkemedel kostar

12/10, SvD Låt apoteken få konkurrera på riktigt

14/10, SvD Patienter får betala onödigt höga priser

16/10, DA ”Ska priset variera i landet, Hägglund?”

16/10, Exp Kostnad för läkemedel är helt oacceptabel

Mest läst