Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Marginella förändringar av prismodell räcker”

Sveriges Apoteksförening argumenterar för en förändrad prismodell för generika – nu med anledning av de prismönster som uppmärksammades förra veckan.

Sveriges Apoteksförening har tidigare argumenterat för en prismodell där apoteksföretagen får förhandla priser under en takprisnivå. Nu framför man åter förslaget i en debattartikel i Dagens Industri.

Anledningen är rapporteringen förra veckan kring det man beskriver som en uppdelning av marknaden mellan generikabolag, något som även Svensk Farmaci uppmärksammade.

Enligt föreningen är problemen med dagens modell främst dessa:

– Patienterna tvingas byta produkt ofta, vilket leder till ökad risk för felmedicinering.

– Apoteken tvingas byta ut stora delar av sortimentet varje månad.

– Läkemedel går ”ofta” inte att beställa från den av staten utsedda producenten, och kunderna kan därför inte få ut sitt läkemedel direkt.

– Prispressen fungerar inte optimalt, osunda prismönster har uppstått.

Föreningen vill i stället se en modell med ett statligt etablerat pristak, där apoteksföretagen sedan får förhandla direkt med läkemedelsföretagen om vad som ska finnas på apoteken.

Det skulle ”åtgärda de flesta av de problem som med nuvarande modell uppstår för både apotek och kunder”, skriver föreningen.

Enligt Konkurrensverket beror prismönstren för generika troligen inte på samarbete mellan företagen, enligt TV4 Nyheterna och en artikel i Dagens Apotek häromdagen.

Utredningen är dock fortfarande öppen, “i väntan på om det skulle komma in fler tips som kan föranleda någon aktivitet”, enligt Karin Roberts på KKV:s läkemedelsgrupp.

Andra läser