Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hjärtat köper fristående apotek i Falkenberg

Idag tar Apotek Hjärtat över fristående Apotek Hjortsberg i Falkenberg. Efter förhandlingar mellan fack och arbetsgivare står det klart att de anställda bland annat har rätt att ta med sig sin sparade semester.

Köpet innebär att en så kallad verksamhetsövergång genomförs.

– Det är första gången vi köper ett enskilt apotek på det här sättet. Vi har tidigare tagit över Åhléns City i Stockholm, men då lade ju samtidigt Åhléns ned sina övriga apotek, så det är inte ju inte riktigt samma sak, säger Jonas Mjöbäck, kommunikationschef på Apotek Hjärtat.

I samband med förändringen reagerade personalen på några oklarheter i de nya anställningsavtalen, och tvekade inledningsvis att skriva på.

Bland annat var det oklart om sparad semester skulle följa med vid ägarbytet, och huruvida en lönerevision för 2013 skulle äga rum.

Efter att två medlemmar i Sveriges Farmaceuter på arbetsplatsen kontaktat ombudsman Lena Jäger på förbundskansliet inleddes förhandlingar med den nya arbetsgivaren.

– Vi kunde klargöra vad som gäller enligt lag, och det slutade med att vi kunde komma överens. Sparad semester följer med och en ordinarie lönerevision för 2013 ska förstås äga rum, säger Lena Jäger.

Kerstin Sjöholm är farmaceut på Apotek Hjortsberg.

– Från Apotek Hjärtats sida var man inte riktigt insatta i vilka regler som gällde, vilket jag tycker är förvånande eftersom man är en så stor aktör. Det här hade varit svårt för oss att hantera själva och illustrerar värdet av att vara med i ett fackförbund, säger hon.

– Själva ägarbytet känns spännande. En fördel blir att vi nu får uppbackning av en stor organisation som har muskler bland annat när det gäller IT-support. Samtidigt är det blandade känslor. Det har verkligen varit en fantastisk erfarenhet att arbeta på ett fristående apotek, vi har ett sammansvetsat team där alla bidragit, säger Kerstin Sjöholm.

Andra läser