Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare bakom ”fantastisk professor”

I ”Sveriges bästa äldreboende” var det apotekaren Magdalena Pettersson som upptäckte att Alvedon Brus hade orsakat stora problem för en äldre kvinna. Men det framgick inte av programmet.

Den nyligen avslutade TV-serien om äldreboendet på Smedsberget i Lycksele fick stort genomslag.

En av solskenshistorierna i programmet var när en av de boende, en äldre kvinna, ”befriades” från sin långvariga behandling med Alvedon Brus och strax därefter mådde mycket bättre.

TV-programmet gav intrycket att det var programmets kanske främste huvudperson, geriatrikprofessor Yngve Gustafsson, som gjorde upptäckten.

TV-profilen Sverker Olofsson kommenterade händelsen i sin krönika i Västerbottenskuriren (VK) i måndags.

”Så kommer den fantastiske ”gamlingprofessorn” Yngve Gustavsson dit och plockar bort tabletterna. På några veckor är hon 20 kilo lättare”, skrev Sverker Olofsson.

Formuleringen fick Pia Seidel, apotekare på Läkemedelscentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, att reagera.

– Det var inte Yngve Gustafsson som fann dessa tabletter i läkemedelslistan, utan apotekaren Magdalena Pettersson som deltog i läkemedelsgenomgångarna på Smedsberget, säger Pia Seidel, som också är ledamot i Sveriges Farmaceuters offentligsektion.

– Yngve var vad jag förstår inte ens med vid tillfället. Men produktionsbolaget hade bestämt att programmet skulle vara ”Yngves show”. Han har också varit med hela tiden och hade förmodligen väldigt mycket att säga till om under inspelningarna, säger Pia Seidel.

– Men ingen skugga över Yngve Gustafsson. Han sade aldrig i TV att det var han som hade gjort fyndet, han uttryckte det som att upptäckten ”gjordes vid en läkemedelsgenomgång”.

Sverker Olofssons krönika fick Pia Seidel att skriva ett brev till Västerbottenskuriren.

I brevet skrev hon så här:

”Jag önskar att det kunde framkomma vilket fantastiskt jobb apotekarna gör vid dessa läkemedelsgenomgångar. Apotekarna har läst på universitet i fem år och vi tycker faktiskt att det är vi som är läkemedelsexperterna. Sen finns det naturligtvis läkare som också är intresserade av och duktiga på läkemedelsbehandling, men vi vill framhålla vikten av att arbeta i team där varje yrkesgrupp gör det man är bra på. Det är nog sällan så att läkarna är med och tar fram ett program för sjukgymnastik; det lämnar man med varm hand över åt sjukgymnasterna”

Pia Seidel bjöd också in lokaltidningen till Läkemedelscentrum för att göra ett reportage om apotekarnas arbete med läkemedelsgenomgångar.

Hon har också skrivit ett brev till SVT.

– I ett professionsperspektiv tycker jag att det är lite av en katastrof att apotekaren inte lyftes fram i det här fallet. Jag blev väldigt upprörd över att de inte hade med någon apotekare i studion under debatten efter sista avsnittet. Eftersom de hade en med under inspelningen hade det inte varit något problem att lösa det. Jag har tyvärr inte fått något svar än, säger Pia Seidel.

Mest läst