Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svenskar i fokus på FIP-kongress

Lars-Åke Söderlund, Apoteket AB, valdes in i exekutivkommittén för öppenvårdsapotek på FIP-kongressen i Dublin förra veckan. En annan svensk, Thomas Lönngren, fick industrisektionens hederspris.

Sverige är väl representerat inom den internationella farmacifederationen FIP, som höll sin årliga kongress förra veckan i Dublin.

I den tunga industrisektionens exekutivkommitté finns exempelvis apotekarna Ulf Janzon och Erik Naeser. Den svenskspråkiga finländskan Sini Eskola, verksam vid Astra Zeneca i Mölndal, ingår också i kommittén, som har en styrelses funktion.

I år gick industrisektionens pris, IPS Medal, dessutom till en svensk: Thomas Lönngren, tidigare chef för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

I samband med prisutdelningen höll Thomas Lönngren en föreläsning om den regulatoriska utvecklingen i EU och dess betydelse för läkemedelsindustrin. I Svensk Farmaci nr 5-6 sammanfattar vi föreläsningen i en artikel.

Tre svenskar – Per Troein (IMS Health), Richard Bergström (EFPIA) och Svensk Farmacis krönikör Joakim Söderberg (Health Solutions) – medverkade i ett högnivåsymposium på FIP om så kallad Real World Evidence (RWE).

RWE innebär, ungefär, informationsinsamling via registerstudier efter ett läkemedels godkännande. Läs ett referat av symposiet i Svensk Farmaci nr 5-6/13.

Sveriges Farmaceuters ordförande Thony Björk är sedan tidigare vice president i FIP. I år ökade också det svenska inflytandet i den klart största sektionen inom federationen, öppenvårdsapotekssektionen (Community Pharmacy Section).

Lars-Åke Söderlund, Apoteket AB, valdes in som ledamot i sektionens exekutivkommitté.

Läs en intervju med Lars-Åke Söderlund inom kort här på sajten.

Andra läser