Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Skrota förslag om referenspriser”

Läkemedelsindustrin får stöd i sin kritik mot den föreslagna prismodellen för läkemedel. Överge planerna på internationell referensprissättning, anser Christofer Fjellner (M), ledamot av Europaparlamentet.

Den tidigare statliga utredaren Sofia Wallström föreslog i sitt första delbetänkande i fjol en ny prismodell för receptläkemedel med patent.

Enligt förslaget, som kritiserats av bland annat läkemedelsindustrin, ska priserna i vissa fall bestämmas av internationella referenspriser (IRP). Allt fler europeiska länder har infört IRP på senare tid.

Fjellner framför kritiken i ett debattinlägg i UNT.

”På lång sikt riskerar internationella referenspriser att hämma innovation och utveckling, samtidigt som de kan leda till högre läkemedelspriser i Europas krisande ekonomier”, skriver han bland annat.

Mest läst