Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stora problem efter dos-skiftet i Skåne

Flera Skånetidningar skriver om patienter som drabbats efter regionens byte av leverantör av dosläkemedel. Kritiken mot Svensk Dos AB växer och bolaget har uppmanats att lämna in en Lex Maria-anmälan.

Sydsvenskan har talat med malmöbon Per-Olov Börjeson som till vardags tar sju läkemedel för att förebygga hjärtinfarkt.

– Jag vet många som fått vänta på sina tabletter, själv har jag väntat i fem dagar nu och börjar känna mig sämre, säger han.

Igår gick hans sambo till en Ica Malmborgs i Malmö för att se om medicinen kommit, och fick ut ett paket. När hon kom hem upptäckte de att medicinen var märkt med ett annat namn.

På eget bevåg började Per-Olov Börjeson då försöka leta rätt på och kontakta den person vars medicin han fått.

Sydsvenskan har även pratat med en kvinna vars son tar narkotikaklassad medicin.

– På Apoteket kunde man ställa frågor till kunnig personal. Nu ska svårt sjuka människor stå i en tipskassa på Ica för att hämta. Även om läkemedlet är förpackat så att innehållet är dolt så blir nog personalen kloka på att en person hämtar medicin med jämna mellanrum, säger kvinnan till tidningen.

Landskronaposten har talat med Jörgen Andersen, 66, som sitter i rullstol efter ett komplicerat benbrott och har behov av smärtstillande läkemedel. Han tar också regelbundet medicin mot epilepsi. När han skulle hämta ut sina dosmediciner i fredags hade paketet från Svensk Dos inte kommit – och ingen visste varför.

När beskedet kom att hans dosförpackade läkemedelsförsändelse uteblivit fick han nästan panik.

– Jag blev så rädd att jag började gråta, säger han till Landskronaposten.

– Jag vet ju att jag bara har ett drygt dygn på mig innan epilepsin lägger mej på golvet. Och jag har ont som f-n i mitt ben, säger han.

– När sköterskan sa att det inte fanns någon medicin som jag kunde få kom gråten. Jag skakade i hela kroppen.

Jörgen Andersen fick dock mediciner akut levererade till sig på kvällen samma dag.

Inom Landskrona kommuns hemvård växer kritiken mot Svensk Dos, enligt Landskronaposten.

– Patientsäkerheten har äventyrats i allra högsta grad. Normalt fungerar det väldigt bra. Men här har uppstått allvarliga barnsjukdomar i övergången till en ny leverantör. Vi har fått rädda situationen så gott vi kunnat, säger Stefan Segerman, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Landskrona kommun till tidningen.

– I varje leverans har det fattats doser. Och patienter har kommit till uthämtningsställen och fått veta att deras medicin inte har kommit. Vissa områden har bara fått delar av sin leverans. Vi har haft en jourlinje till lasarettet så att vi har kunnat hämta medicin i deras förråd. Dessutom har regionens läkemedelsenhet fått hjälpa till med transporter av farmaka som inte funnits i Landskrona, säger Stefan Segerman.

– Vi har tryckt till Svensk Dos hårt i den här frågan. De måste göra en anmälan enligt Lex Maria. Det är obligatoriskt när en patient har utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom, säger Stefan Segerman till Landskronaposten.

Svensk Farmaci kompletterar med fler kommentarer under dagen. I morgon publicerar vi en intervju med Svensk Dos AB:s styrelseordförande Per Manell.

Mest läst