Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Mathias Hallberg prisad pedagog

Den bästa läraren vid Uppsala universitet inom farmaci eller medicin heter just nu Mathias Hallberg. I går fick han det pedagogiska priset av universitetet.

Universitetslektorn, docenten och farmacie doktorn Mathias Hallberg vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Uppsala universitet, har tilldelats 2013 års pedagogiska pris inom området medicin och farmaci.

I hård konkurrens bland lärarna på både den farmaceutiska och den medicinska fakulteten tog Mathias Hallberg hem segern som årets pedagog.

– Det är ett betyg på att man gör någonting rätt. Man undervisar och försöker utveckla och förbättra. Det här känns som en slags kvalitetsstämpel får man väl säga. Men mest känns det otroligt värmande och kul att man får uppskattning för det man gör, säger Mathias Hallberg själv om priset.

Det är lärare och studenter som nominerar kandidaterna till priset och i år var det cirka 90 nominerade lärare. Mathias Hallbergs primära pedagogiska uppgift på farmaceututbildningen ligger i den 7,5 högskolepoäng långa övergripande orienterande kursen ”Läkemedelsutveckling och användning” som han ger till förstaårsstudenterna på både apotekar- och receptarieprogrammet tillsammans. Och där får de fullt upp, något som studenterna uppenbarligen gillar.

– Jag tycker att det är viktigt att studenterna i början av utbildningen får testa många olika lärstilar. Därför har jag föreläsningar, jag har individuella små datorövningar som man får sitta och göra hemma i sin egen takt, gruppövningar med problembaserat lärande, ett skriftligt arbete, muntliga presentationer och sedan en klassisk tenta, säger Mathias Hallberg.

– Jag vill att de nya studenterna ska få en bra start och känna på bredden i vad de här utbildningarna kan leda till, de är ju så mycket bredare än vad de flesta tror när de kommer in, säger han.

Ett annat pedagogiskt grepp som han använder är att utnyttja andra akademiska grenar i universitetsvärlden.

– Jag samarbetar tvärvetenskapligt med Språkverkstaden, som ligger under Institutionen för Nordiska språk. När vi har skrivuppgifter så samarbetar vi med dem för att kunna ge våra studenter en korrekt språklig återkoppling på samma sätt som vi ger en faktamässig och vetenskaplig återkoppling, säger han.

Priset innebär, förutom äran, 20 000 kronor att fritt förslösa precis som han vill.

– De får jag gå på fotboll för, eller vad det nu blir. Visserligen är pengarna jättekul, men det är priset i sig, att ha fått omnämnandet och så, det är ju en helt annan dimension. Det är så otroligt kul att få det och ännu roligare är ju att det inte är något man kan söka eller kämpa för utan det är studenter och kollegor som har nominerat, säger han.

Han har just upplevt en av de bättre veckorna, erkänner Mathias Hallberg, som började förra tisdagen med att han fick Farmaceutiska studentkårens årliga pris för studentbemötande vid en ceremoni på Pharmen, Sverige tog VM-guld i ishockey och så det pedagogiska priset nu.

– Det är bara positiva saker, säger han.

Själva priset och prissumman får han dock vänta på ett tag eftersom det kommer att delas ut först i november i samband med den stora professorsinstallationen med diplom av rektor och middag på slottet.

– Det blir ytterligare en euforikick för mig när det delas ut, säger Mathias Hallberg.

Universitetets motivering lyder så här:
”Mathias Hallberg förmedlar kunskaper med inlevelse och engagemang. Med lyhördhet för studenternas åsikter skapar han dialog i undervisningen. Som pedagogisk ledare har han utvecklat och drivit kursen “Läkemedelsutveckling och användning” så att verksamheten integrerats med Språkverkstaden i ett unikt och väl fungerande samarbete. Mathias har också utvecklat examinationsformer som är relevanta och integrerade i undervisningen. Han introducerar färdighetsträning vad gäller vetenskapligt tänkande och skrivande anpassat till de nyintagna studenterna, och upprätthåller samtidigt stringenta akademiska krav.”

Mest läst