Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dosflytten åter på banan

Den skånska dosflytten är åter på banan igen efter fredagens nödbroms. Och ifrån Hallad rapporteras det om en mycket lyckad flytt.

I fredags tvingades Region Skåne att dra i nödbromsen och skjuta upp den andra planerade överföringen av dospatienter från Apoteket AB till Svensk Dos på grund av ett tekniskt fel.

Ursprungligen skulle cirka 5 000 patienter ha flyttats, men nu blev det betydligt färre.

– Vi ansåg att det var för stor risk att flytta så många så vi flyttade bara de privatkunder som tidigare hämtade sina läkemedel på apotek, eftersom de redan hade fått information om att de skulle hämta någon annanstans, och så några boenden, säger Maria Landgren, chef för Läkemedelsenheten i Region Skåne och ansvarig för dosflytten.

Hon menar istället att beslutet att skjuta på överföringen av dospatienterna visar att systemet med test-pilot-körningar fungerar.

– Det var ju tråkigt på ett sätt, men vi gör ju piloter för att försäkra oss om att det inte ska gå fel, det måste vara patientsäkert. Nu hände det inget för vare sig förskrivare eller patienter. Det hade varit jobbigare om vi hade flyttat alla på en gång och sedan upptäckt detta efteråt, säger hon.

Det tekniska felet i Svensk Dos lagersaldo är nu åtgärdat så nu ska det inte vara några problem att flytta över resten av dospatienterna.

– Vi flyttar de återstående 4 600 patienterna nu på fredag. Vi hade ju denna fredag som ett reservdatum i fall något sådant här skulle hända. Så allt går enligt plan, säger hon.

Hon känner fortfarande ett förtroende för Svensk Dos trots denna incident.

– Absolut, det är ju bättre att de signalerar att vi behöver dra lite i reservbromsen än att de hade kört på och riskerat någonting, säger hon.

Nästkommande fredag, den sista maj, flyttas sedan de resterande 14 – 15 000 dospatienterna i Region Skåne.

Ifrån Halland, där samtliga 6 000 dospatienter flyttades under helgen, rapporteras det istället om en synnerligen lyckad flytt.

– Det har gått väldigt bra. Till och med bättre än vad vi hade förväntat oss, säger Marie Palerius, projektledare för dosflytten i Halland.

Under helgen har dosförpackade läkemedel till 900 patienter producerats utan problem och fler kommer att köras under veckan.

Skulle det ändå visa sig att det dyker upp något tekniskt fel hos den nya leverantören som är så stort att det blir svårt att köra vidare så kommer ändå inte patienterna bli lidande.

– Då kan vi bara gå tillbaka till Apoteket så levererar de medicinerna istället, säger Marie Palerius.

Det sista landsting som ska flytta sina dospatienter är Västra Götalandsregionen som kommer att börja nu på fredag och flytta en tredjedel av sina 36 000 patienter varje fredag under tre veckor.

Mest läst