Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Information mot olaglig försäljning

De butiker som säljer läkemedel olagligt gör det ofta av ren okunskap, menar Läkemedelsverket. Ett problem som de vill informera bort.

Under våren har stickprovskontroller i storstäderna, genomförda och publicerade av olika medier, pekat på att så många som en tredjedel till hälften av alla butiker som inte är anmälda till Läkemedelsverket ändå säljer läkemedel.

Det strider mot lagen om handel med vissa receptfria läkemedel och kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader.

Men de butiker som säljer läkemedel utan att vara anmälda gör det ofta av okunskap. Det visar Läkemedelsverkets egen analys av tillsynsärenden under 2011 och 2012 som kommer att publiceras i en rapport i nästa vecka.

– I de fall vi har utrett har det oftast handlat om okunskap, ibland i kombination med ägarbyte, och då ser vi inte att de uppsåtligen har handlat i strid med lagen, säger Annika Babra, chef för enheten för apotek och receptfri detaljhandel på Läkemedelsverket.

Men även om det inte är uppsåtliga lagbrott så innebär den olagliga försäljningen potentiella hälsorisker.

– Dessa butiker kommer inte att nås av information från oss vid en eventuell indragning och då kan läkemedlet bli kvar på hyllan. Om de inte känner till regelverket när det gäller anmälningskravet kanske man inte heller känner till att man inte får sälja till personer under 18 år eller att man ska hänvisa till farmacevtisk kompetens för rådgivning, inte ge råd själv, säger Annika Babra.

Sveriges Farmaceuter föreslog nyligen att det borde införas ett tillstånd för försäljning av receptfria läkemedel, något som Läkemedelsverket inte vill ta ställning till i nuläget.

– Vi har fångat upp signalerna om detta, men vi har själva inte landat i om det är något som vi förespråkar. Frågan är om det skulle lösa problemet med oanmälda butiker, säger Annika Babra.

Istället är mera information ett bättre recept, menar hon.

– Vi tror att vi kan förstärka vår information via kommunernas hemsidor, försöka nå branschföreningar för små butiker för att nå ut med informationen om att man måste vara anmäld för att sälja läkemedel, säger hon.

FAKTA: Anmälan kostar pengar
Det finns i dag cirka 5 600 butiker som anmält till Läkemedelsverket att de säljer receptfria läkemedel. Till anmälan finns kopplat en avgift på 1 600 kr per år till Läkemedelsverket plus en avgift till kommunen som varierar mellan de olika kommunerna.

Andra läser