Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En evig kampanj”

BLOGG: Stanna upp i den stressade vardagen och sprid ordet om vad vi farmacevter bidrar med i samhället! Uppmaningen kommer från Carolina Pulido Moreno, apotekarstudent i Uppsala, i ett nytt inlägg på studentbloggen.

Nyligen läste jag att en informationskampanj har inletts på olika apotek runtom i Sverige med syftet att locka fler till de apoteksrelaterade utbildningarna. Kampanjen ska pågå fram till 15 april som är sista ansökningsdag till universitets- och högskolestudier i höst.

I samband med detta blev jag påmind om hur vi farmacistudenter också kan ta en aktiv roll för att påverka i denna fråga. Man kan göra skillnader i vardagen på så många olika sätt, antingen genom att ta det där 5-10 minuters samtalet med en bekant om vad det innebär att vara farmaceut eller till och med genom att engagera sig i farmaceutiska studentorganisationer.

Jag skulle vilja påstå att det finns något för alla och man väljer att engagera sig i den utsträckning man själv kan.

Jag skulle inte rekommendera någon att ta något för givet, speciellt inte bland alla ständiga förändringar som sker i apoteksmarknaden och läkemedelsindustrin idag. Om det är något du brinner för – kämpa för det! Är det något du är missnöjd med så försök påverka i rätt riktning.

Genom ett engagemang i en studentorganisation lär man känna många människor med olika bakgrund, låter sig inspireras och får möjligheten att inspirera andra. Tillsammans kämpar man för sina rättigheter, försöker förbättra utbildningsplanen, kommer på nya lösningar för patienten och mycket mer.

Det jag vill komma fram till är det är bra att stanna upp i den stressiga vardagen lite då och då för att påminna oss själva om vad som är så bra med vår utbildning och sprida ordet vidare till allmänheten om vad vi kan bidra till i samhället.

Och ett engagemang innebär oftast att man reflekterar kring varför farmaceutens roll är så självklar och man arbetar aktivt för att uppmärksamma det dagligen.

Om inte vi själva gör det; vem ska i så fall göra det åt oss?

Vi blivande farmaceuter behöver hålla ihop, för ju fler vi blir desto mer kan vi åstadkomma. Det är just det som är så bra med att ansluta sig till en organisation.

Sen ska vi inte glömma att ett studentengagemang kan öppna många oväntade dörrar där chansen finns att du upptäcker ett område som knappt nämns under studierna och som är precis det du vill arbeta med som farmaceut. Det här har jag själv varit med om, vilket jag är väldigt tacksam över.

Allt detta är möjligt så länge du har viljan. Välkommen till studentsektionen hos Sveriges Farmaceuter!

Carolina Pulido Moreno, apotekarstudent, Uppsala universitet

Andra läser