Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vårdapoteket “up for grabs”

BLOGG: Rykten surrar nu om att en storaffär där Vårdapoteket ingår är nära förestående.

Enligt uppgifter till Svensk Farmaci från några håll är en större affär som involverar Vårdapoteket nära förestående.

Man får förstås ta uppgifterna med en nypa salt, men någon typ av budgivningsprocedur ska ha genomförts – och nu stängts.

Varför säljs isåfall Vårdapoteket?

Den Malmöbaserade kedjan är riskkapitalägd. Vårdapoteket har bland annat vunnit flera landstingsupphandlingar och värden har skapats under de första åren – vilket kan tyda på att ägarna Investor/Priveq precis som Segulah söker en exit.

Den lilla apotekskedjan skulle, för en större öppenvårdsapoteksaktör, kunna ses som ett brohuvud för att nå vårdens läkemedelsförsörjning. Det skulle vara särskilt attraktivt för kedjor som har egen partihandel.

Vårdapoteket har också ett antal attraktiva expeditionsapotek med stabila kundflöden.

Vårdapotekets vd Lars Gunneflo kan förstås inte förväntas kommentera sakfrågan nu, men när jag ringde honom nyss bekräftade han åtminstone att det “tittats på” kedjan från många håll under en längre tid. Bolagets vårdaffär i kombination med intressant placerade expeditionsapotek har väckt mångas intresse.

Vilka är de möjliga köparna?

De aggressiva aktörerna Altor/Hjärtat och Oriola/KD måste ses som huvudkandidater.

Men även Celesio/Doc Morris är en tung internationell och industriell aktör som behöver växa i Sverige om man ska överleva långsiktigt. Deras tillväxtbehov är dock större än vad ett Vårdapoteket-köp kan erbjuda och Celesio får nog ses som en outsider.

Sen bör man väl allmänt inte glömma att det finns internationella industriella aktörer som Alliance Boots och Phoenix Group i bakgrunden.

De står nu i princip tomhänta när det gäller svenska apotek, och är kanske inte de hetaste köparkandidaterna i det här sammanhanget. Alliance Boots behöver dessutom för närvarande lägga mycket krut på samgåendet med Walgreens.

Men på sikt kan dessa spelare vara intresserade av att gå in i Sverige.

Förresten. Hjärtat nämns främst som tänkbar köpare, men man ska inte glömma att kedjan är riskkapitalägd och därmed även en uppköpskandidat, åtminstone på sikt.

Hamnar Hjärtat kanske på sikt i Celesios händer?

Nils Bergeå Nygren

Mest läst