Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Bussen till Kronan kom fort”

Så är den första strukturaffären efter den magiska treårsfristen på apoteksmarknaden ett faktum: Oriola-KD, som driver Kronans Droghandel, köper Medstop med 65 apotek.

Det har sipprat ut att riskkapitalbolaget Segulah som äger Medstop lär ha sökt en säljare under en tid.

”Man får ta bussen när den kommer”, lär Segulahs partner Sebastian Ehrnrooth ha sagt under gårdagens telefonmöte med Medstop-personal.

Bussen kom ganska fort.

Man får väl förutsätta att Medstop-apoteken blir Kronan-apotek, även om detta inte uttalats ännu. Att driva två kedjor parallellt, med separata centrala funktioner, är ju inte långsiktigt försvarbart.

Blir nya kedjan näst störst i landet?

Det beror på hur man räknar.

Nya kedjan får 290 apotek – räknat i antal enheter blir den näst störst i Sverige efter statliga Apoteket AB. Hjärtat har 276.

Men sett antal anställda (cirka 1900 mot Hjärtats drygt 2000) blir nya kedjan något mindre än Apotek Hjärtat – och alltså nummer tre.

Vad gäller marknadsandelen är det nästan dött lopp – cirka 21 procent mätt som Rx är ungefär samma siffra som brukar anges för Apotek Hjärtat. Men här finns det som bekant många sätt att räkna.

Godkännandena som krävs från Konkurrensverket och Läkemedelsverket är formsaker – det lär inte finnas några formella hinder för affären.

Min omedelbara reflektion efter den här affären handlar om IT-system. Kronan och Medstop har olika receptexpeditionssystem, baserade på Logica respektive Vismas lösningar.

Så förutom skylt- och rockbyten blir det antagligen till att lära om – igen – för Medstop-personalen. Låt oss hoppas att det inte behöver ske i semestertid.

Vid sidan om Oriola-KD är ju Altor/Apotek Hjärtat den mest aggressiva aktören med fria händer.

Blir Hjärtat+Doc Morris nästa strukturaffär?

Den som lever får se…

Nils Bergeå Nygren

Mest läst