Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vårdapoteket dementerar satsning på kritiserat IT-stöd

Enligt SKL har en apoteksaktör investerat i en IT-lösning för förskrivare, som kan styra beställningar av hemlevererade läkemedel till apotekskedjan ifråga. Satsningen kritiseras och Vårdapoteket pekas ut av branschpersoner – men apotekskedjan dementerar.

Många frågetecken kvarstår inför konkurrensutsättningen av dosmarknaden som är planerad att börja genomföras i maj.

Därför har Sveriges Apoteksförening ställt ett antal frågor till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kring denna förändring.

En stridsfråga gäller bland annat leveranserna av de helförpackade läkemedel som dospatienter får som komplement till de dosdispenserade – se annan artikel här på sajten inom kort.

SKL klargör i sitt svar till apoteksföreningen att grundprincipen är att det är patienten som ska välja ”vilken apoteksdetaljist som ska leverera och försälja läkemedlen i helförpackning”. Annars hänvisar SKL, i sina svar på föreningens frågor, till stor del till Apotekens Service AB.

Men SKL går även på offensiven och ställer en motfråga till apoteksföreningen.

SKL hänvisar bland annat till att Apoteksföreningen själv, i sitt brev, poängterar vikten av konkurrensneutralitet och att patienten ska ges möjlighet att välja hur man vill få sina läkemedel expedierade.

Ändå ska ett av föreningens medlemsföretag, enligt SKL, själv ha investerat i en IT-lösning riktad till förskrivare, som skulle styra förskrivning/försäljning av hemlevererade, helförpackade läkemedel till apotekskedjan ifråga.

Flera branschpersoner pekar ut Vårdapoteket som denna aktör.

– Jag såg brevet igår och vad jag förstår går rykten om att vi är den aktör som SKL pekat ut. Men jag kan dementera att vi investerat i något av den typ som beskrivs i brevet, säger Tony Rydberg, apotekare och vice vd på Vårdapoteket.

Johan Wallér är vd på Sveriges Apoteksförening.

– Det här känns som ett skott från sidan från SKL. Mig veterligt har inget av våra medlemsföretag gjort detta. Vi kan som branschförening heller inte ställas till svars för hur medlemsföretagen agerar i varje fråga, så det är lite märkligt att de adresserar oss. Det blir ett kort svar från oss till SKL, säger Johan Wallér.

Mer om skriftväxlingen och den förestående konkurrensutsättningen av dos inom kort på sajten.

Svensk Farmaci har sökt ansvariga på SKL utan resultat.

Andra läser