Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Mer än att byta medicin mot pengar”

Apotekarstudenten Magda Maszkowska bloggar från arbetsmarknadsmässan ALARM och ger en glimt från livet som apotekarstudent på "Sveriges framsida".

Klockan 12.00 den 12 mars slogs dörrarna till Wallenberg Konferenscentrum öppna och ALARM-arbetsmarknadsmässan drog igång.

Den var denna gång större och mäktigare än någonsin. Årets projektledare Henrietta satte ribban högt, och fick med sig alla utbildningar inom SAKS. Arbetsgivare intresserade av bland annat läkare, tandläkare och sjuksköterskor fick ställa ut sina montrar i Medicinarebergets lokaler och locka till sig studenterna.

Den största delen av arbetsmarknadsmässan tillhörde så klart apotekare- och receptarieprogrammen. Och självklart stod vi från Göteborgs studentsektionsstyrelse där, vägledda av studentombudsman Ulrika Bergman, för att informera unga människor om fördelarna med medlemskap och engagemang. Det var roligt att träffa nya människor inom programmet.

Vissa kände igen mig från andra event som till exempel Hvillans pubar, där många medicinare hänger på fredagar, äter sig mätta på dr. Kocks goda mat, tar sig en studentprisad öl och tjötar om trevliga ämnen. Men förra fredagen var inte detta fallet, då var jag istället på en sittning med tema 80-tal och gick sedan hem tidigt för att plugga nästa dag… eftersom tentamen i analytisk kemi närmar sig raskt.

Föreläsningarna har gått fort fram och det tog ett tag att förstå sig på kursens upplägg: till exempel att man skulle lösa uppgifter innan de schemalagda ”Assignments”-tiderna för att sedan hinna hänga med under genomgången.

Att få tillämpa sin kunskap om den beskrivna apparaturen på laborationerna har varit väldigt givande, då man innan fått läsa teorin bakom metoderna High Performance Liquid Chromatography och Mass Spectrometry.

Hela kursen löper på engelska, vilket är en omställning jämfört med tidigare kurser då de flesta föreläsningar skett på svenska. Just nu verkar det som att det är väldigt mycket att hålla reda på.

Tänk då att Uppsalastudenterna läser: analytisk farmaceutisk kemi (7,5 hp) + bioanalytisk kemi(7,5hp) + produkt- och processanalytisk kemi (6 hp) = 21hp! Hur hinner de med det?

Ja, här i Göteborg är utbildningen mer biologiinriktad. Vi läser istället sammanlagt 37,5 hp cellbiologi under terminerna 2-3 samt anatomi under termin 4. Profilering av utbildningar ger en bra möjlighet för sökande att välja redan tidigt vad de vill rikta in sig på.

Universiteten håller hög nivå på kärnämnena farmakologi och farmakokinetik. Igår närvarade jag på programkommitténs möte. Där presenterades en treårsuppföljning av apotekare utexaminerade från Göteborgs Universitet 2009. Farmakologin och farmakokinetiken visar sig vara de mest uppskattade kurserna vid praktisk tillämpning i arbetslivet.

Personligen uppskattar jag farmakologin redan nu. Jag fördjupade mig inom många ämnen av ett brinnande intresse, bland annat genom att söka information på pubmed. Det bidrog till ett större projekt, nämligen en föreläsning för SFF-medlemmar som Göteborgs studentsektion och Västra Götalands regionssamordnare Barbro Johansson Brax organiserade för några veckor sedan.

Professorn i psykologi Claudia Falke och en beroendeterapeut från den ideella organisationen RFHL, Ewa Styfberg, berättade om ”Missbruk – beroende utifrån erfarenhet, psykologi och vetenskap”.

Det kontroversiella och aktuella ämnet var intressant för såväl yrkesverksamma inom apotek, industri samt studerande och forskare. Kvällen avslutade med applåder och debatt.

Apoteksfarmaceutens jobb skulle kunna vara enkelt och tråkigt, att “byta ut medicin mot pengar”, och så kanske den ses av en del av Sveriges befolkning idag.

För oss handlar dock denna vardag om en annan människas liv, om stöd, kunskap och förändring till en friskare och gladare vardag. Som student längtar jag efter att gå ut i arbetslivet och göra skillnad. Men tack vare min engagemang inom Sveriges Farmaceuter får jag redan nu kraften och möjligheten att påverka farmaceutens roll i samhället.

Magda Maszkowska, apotekarstudent

Andra läser