Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Chockartat”

Gårdagens besked var omtumlande och nästan chockartat för många anställda på AZ i Mölndal – trots att enheten prioriteras i bolagets framtidsstrategi. Det säger Marianne Andersson, apotekare och ordförande i akademikerföreningen på Astra Zeneca R&D i Mölndal.

Apotekaren Marianne Andersson arbetar till vardags inom Regulatory affairs på Astra Zenecas anläggning i Mölndal. Som ordförande i akademikerföreningen på arbetsplatsen representerar hon omkring 900 medlemmar från olika Saco-förbund.

Svensk Farmaci ringde upp henne och frågade hur gårdagens besked – se artikel länkad nedan – tagits emot av de anställda.

Tillsammans med Gaithersburg, USA, och Cambridge, Storbritannien, blir Mölndal ett av tre prioriterade FoU-centra inom koncernen. Ändå kommer netto cirka 100 tjänster att försvinna i Mölndal fram till 2016, även om personer från andra enheter sannolikt också kommer att tillföras.

– Det hade spekulerats en hel del i förväg och många blev ganska överraskade av beskedet, vi kunde ju lika gärna ha försvunnit. Vi jobbar ju tätt ihop med forskare vid de enheter i USA och Storbritannien som nu drabbas, många projekt är ju gemensamma. Så det blir nästan lite chockartat. Man funderar förstås mycket på hur det ska gå med projekten, säger hon.

Hur tolkar du de här förändringarna övergripande?

– Jag tror att det framför allt handlat om en vilja att koncentrera och konsolidera. Verksamheten är helt enkelt för spridd idag.

Vad tror du avgjorde till Mölndals fördel?

– Jag tror vår främsta styrka är att vi anses ha bra forskare och två tydliga fokusområden, hjärta/kärl och luftvägarna. Historiskt har vi tagit fram en rad viktiga produkter där Brilinta är det senaste exemplet. Men nu är det upp till bevis för enheten, det kommer att bli tryck på att leverera, säger Marianne Andersson.

Andra läser