Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Ett historiskt ögonblick”

STUDENTBLOGGEN: Marcus Wanselius, ordförande i Sveriges Farmaceuters studentsektion, bloggar från förbundsstyrelsen, arbetsmarknadsdagen Pharmada och förbundets namnbytesparty.

En vecka är till ända – en vecka som med ett fullspäckat schema bjudit på mycket.

Först ut var förbundsstyrelsemöte på kansliet i Stockholm.

Ett mycket intressant möte där allt ifrån FOKUS och arbetet kring farmaceutiska tjänster till politikerveckan i Almedalen och ett antal kongresser hanterades. Under eftermiddagen hann vi såklart även få in den obligatoriska svenska fikapausen.

Nästa sak på schemat var Pharmada, arbetsmarknadsdagen i Uppsala för farmaceutstudenter.

Här medverkade förbundets lokala studentsektion tillsammans med vår studenthandläggare Ulrika Bergman, samt förbundets ombudsman Lena Jäger.

Personligen var dagen en av de mer intensiva på länge. Den började tidigt med laborationsredovisning följt av en som alltid mycket intressant föreläsning inom biofarmaci.

Sen blev det en mycket snabb lunch innan jag skulle hinna med ett antal kontaktsamtal med potentiella framtida arbetsgivare, ett institutionsstyrelsemöte och intressanta presentationer under fyra korta timmar.

Efter Pharmadan så var det bara till att skynda hem för att färdigställa ytterligare skolarbete till en närliggande deadline senare på kvällen. Det blev i slutändan en hel del springande runt på skolan men också en oerhört givande dag.

Möjligheten att få träffa framtida arbetsgivare och i det mötet verkligen höra sig för om arbetsmarknaden är ovärderlig och Pharmadan fyller därmed en mycket viktig funktion.

Tyvärr saknades den industriella delen av läkemedelsvärlden i stor utsträckning på mässan vilket ger en ofullständig bild av arbetsmarknaden för en farmaceut.

Men eventuellt speglar detta konjunkturen inom läkemedelsindustrin idag och förhoppningsvis kommer även dessa företag i framtiden strömma till både Pharmada och motsvarande mässa Alarm i Göteborg.

Sist på schemat låg medverkan vid firandet av det namnbytet då förbundet officiellt blev Sveriges Farmaceuter. Namnbytet ligger väl i tiden, när förbundet nu moderniseras och lägger ännu större vikt på det professionsfrämjande arbetet. Då känns även ett nytt och fräscht namn som ett naturligt steg.

Att ha fått vara med och arbeta fram detta historiska namnbyte känns mycket stort som apotekarstudent. Att sedan få vara med på den fortsatta utvecklingen av förbundet och främjandet att yrkesgruppen farmaceuter är ett stort privilegium.

Så nu har jag att se fram emot en vecka 12 fylld av mestadels tentamensstudier, men även redovisningar och telefonmöten med den utomordentliga studentsektionsstyrelsen.

Arbetet med allt i från medlemsrekrytering till ökad utbildningskvalité fortsätter. Ännu en intressant vecka med andra ord!

Marcus Wanselius

Andra läser