Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

VGR tappade tre månader

Skiftet till nya dosleverantören Apotekstjänst i VGR och Halland har skjutits fram till i vår. Samtidigt fungerar vårdens läkemedelsförsörjning nu allt bättre efter fjolårets omställning, enligt läkemedelschef Karin Lendenius.

Som Svensk Farmaci skrev i fjol tog Lidingöbaserade Apotekstjänst AB hem upphandlingen av dosdispenserade läkemedel i Västra Götaland och Halland.

Tilldelningsbeslutet överklagades, men överklagandet avslogs och Apotekstjänst har nu fått det tunga uppdraget.

Överklagandet gjorde, precis som i andra delar av landet, att skiftet av dosleverantör fått skjutas fram i tiden. Enligt den ursprungliga planen skulle skiftet skett nu i februari.

– Överklagandet gjorde att vi tappade tre månader. Men under perioden 15 maj till 15 juni kommer vi att genomföra bytet av leverantör. Fram till dess fortsätter Apoteket AB enligt ett förlängt avtal, säger Karin Lendenius, läkemedelschef i Västra Götalandsregionen.

Apotekstjänst har för avsikt att sköta leveranserna till VGR från ett nytt dosapotek på Lidingö.

Ser ni några problem med att ni nu inte kommer att ha något fysiskt dosapotek i regionen?

– Nej, inte alls. Vi har ställt tuffa krav på bland annat ledtider som det nu är upp till den nya leverantören att hålla. Mitt intryck är att vi har en seriös och trovärdig partner. Målet är att skiftet ska kunna ske sömlöst för vård och patienter.

Något som inte gick helt sömlöst var dock bytet av system för läkemedelsförsörjningen till vården i VGR och Halland i fjol.

Regionerna leder och styr nu läkemedelsleveranserna själva, med Apoteket AB:s RGL-enhet i Mölnlycke och APL som huvudleverantörer.

Som Svensk Farmaci skrev under fjolåret var den första perioden efter skiftet problematisk (se artiklar länkade nedan), bland annat när det gällde leveranssäkerheten.

Hur fungerar det nu?

– Det var väldigt struligt under perioden mars till maj i fjol, men nu går det betydligt bättre. Jag tycker nu att vi har en god leveranssäkerhet enligt avtal, säger Karin Lendenius.

Mest läst