Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

God löneutveckling för apoteksverksam farmacevt

Apoteksanställda farmacevter ökade i snitt sin lön med 4,3 procent i fjol. Årets lönestatistik innehåller en ny, oväntad trend.

Noteringen 4,3 procent är något lägre än utfallet för 2011, 5,2 procent. Uppgifterna framgår av Sveriges Farmacevtförbunds nya lönestatistik.

Den nominella utvecklingen i löneavtal för merparten av svensk arbetsmarknad var 2,6 procent i fjol.

Enligt Sveriges Farmacevtförbunds förhandlingschef Christer Borg är en överraskande iakttagelse att de apoteksverksamma farmacevter som inte bytte jobb 2012 lyckades uppnå en lika bra löneutveckling som dem som bytte arbetsplats, sett till genomsnittet.

– Traditionellt brukar det vara så att de som rör på sig får en bättre löneutveckling. Men statistiken för 2012 visar att det inte är någon skillnad mellan grupperna.

– En trolig förklaring är att apoteksaktörerna nu börjar göra mer för att behålla de farmacevter man har. Arbetsgivarna har ett stort behov av farmacevternas kompetens och ger därför goda lönepåslag för att behålla dem, säger Christer Borg.

Mer information om löneutvecklingen och medellöner i absoluta tal presenteras i lönestatistikbroschyren som medföljer Svensk Farmaci nr 1/13. Tidningen utkommer i mitten av februari.

Mest läst