Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Strid om symbol

EU-kommissionen vill använda ett grönt eller rött kors som symbol för sajter som bedriver legal läkemedelsförsäljning i EU – även icke-apotek. Men PGEU vill att EU drar tillbaka förslaget och ersätter korset med symbolen här intill.

I linje med EU-direktivet om förfalskade läkemedel har EU-kommissionen nu tagit fram förslag på en särskild logotype.

Loggan är tänkt att användas av alla webbsajter som bedriver laglig försäljning av läkemedel inom EU-området. Såväl online-apotek som aktörer inom övrig handel som säljer receptfria
läkemedel ska vara tvungna att använda loggan. Loggan är tänkt att vara länkad till den nationella myndighetens förteckning över godkända försäljningsställen.

I ett så kallat concept paper ger kommissionen två förslag: ett grönt ”apotekskors” och det medicinska korset i röd färg.

Men de europeiska apoteksägarnas organ PGEU kritiserar förslaget.

I många länder, bland annat Frankrike, är det gröna korset registrerat som varumärke. Många länder har också lagstiftat om att korset bara får användas av apotek. Liknande problem gäller det röda korset.

Om den allmänna handeln använde dessa symboler skulle det leda till förvirring, och dessutom vore det alltså illegalt i vissa länder, enligt PGEU.

– Förslaget är problematiskt också i ett svenskt perspektiv. Att försäljare av endast receptfritt skulle använda ett grönt kors vore inte lyckat eftersom vi redan använder den symbolen för att särskilja godkända apotek, säger Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund och ledamot i PGEU:s rådgivande arbetsgrupp AWG.

I PGEU:s motförslag ingår istället ett piller (se ovan).

Andra läser