Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svårt få sammanhängande semester för apoteksanställda

Många apoteksanställda farmacevter upplever svårigheter med att få ut fyra veckors sammanhängande semester. En större flexibilitet hos vissa arbetsgivare vore önskvärd, enligt Bernt Jakobson, ombudsman på Sveriges Farmacevtförbund.

På många apotek sker semesteransökningar inför sommaren redan nu.

Enligt Bernt Jakobson, ombudsman på Sveriges Farmacevtförbund, har många medlemmar kontaktat honom om att arbetsgivarna inte avser att bevilja en sammanhängande sommarsemester om fyra veckor.

– Avtalet säger visserligen att tre veckor ska vara sammanhängande plus en vecka flexibelt. Men många är upprörda över vad man upplever som onödig nonchalans från arbetsgivaren, i synnerhet medlemmar som har barn i skolan eller på dagis, säger han.

Christer Borg är ny förhandlingschef på förbundet.

– Vi får ibland höra att arbetsgivare redan nu säger att man bara får ansöka om tre veckors sammanhängande sommarsemester. Men det finns ingen regel som hindrar att ansöka om längre ledighet. Man bör begära så lång ledighet som man önskar. Om önskemålen inte kan uppfyllas får man gå tillbaka till branschavtalet, säger han.

Läs mer om semesterfrågan på förbundssidorna i Svensk Farmaci nr 1/13 i februari.

Mest läst