Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

TLV: Överenskommelse olaglig

Region Skånes omstridda prisöverenskommelse med ett läkemedels-
företag från i våras strider mot lagen, enligt TLV. Beskedet välkomnas av apoteksföreningen.

Svensk Farmaci bevakade i fjol turerna kring Region Skånes och Stockholms läns landstings direktöverenskommelser med läkemedelsföretag om priser för läkemedel som säljs via apotek, se artiklar länkade nedan.

Nu har TLV fattat beslut i frågan om Region Skånes överenskommelse med USB Pharma om TNF-hämmaren Cimzia.

Myndigheten anser att överenskommelsen strider mot lagen. ”I lagen står att TLV ska bestämma pris och subvention av läkemedel som ska säljas på apotek. I detta fall anser TLV att Region Skåne själva försökt sänka priset”, skriver TLV på sin hemsida.

Beslutet gör enligt TLV att landstingen tills vidare inte kan förhandla om prisnedsättningar för läkemedel som tillhandahålls på öppenvårdsapotek och omfattas av läkemedelsförmånerna.

I ett delbetänkande från den aktuella läkemedels- och apoteksutredningen från i höstas föreslås dock att denna typ av förhandlingar möjliggörs, efter att rättsläget analyserats och eventuella lagstiftningsförändringar genomförts.

Sveriges Apoteksförening välkomnar beskedet från TLV.

Andra läser