Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Majoritet har hittat nytt jobb efter varsel

Uppemot två tredjedelar av de 1 400 som förlorade jobbet när Astra Zeneca varslade i Södertälje har hittat ny sysselsättning.

Det var för ett knappt år sedan som Astra Zeneca beslutade att stänga sin forskningsanläggning i Södertälje med tillhörande administration. Totalt varslades 1 400 personer.

Av de varslade hade i slutet av fjolåret cirka 100 valt att flytta till bland annat USA och Asien. 125 hade gått i avtalspension, 200 startat egna företag eller börjat studera och cirka 500 fått nya jobb, skriver Dagens Nyheter.

En rad småföretag har alltså startat av de som tvingades sluta. Bara i Astra Zenecas lokaler i Södertälje finns idag ett 20-tal nystartade företag.

Gunilla Oswald, lokalt ansvarig för avvecklingen, beskriver företagets arbetsmarknadsdagar under fjolåret som en framgångsfaktor.

– Vi fick ett jättestort gensvar. I maj var det över hundra företag och i september över 125 som var här och ville ha folk, säger hon.

Christian Pihlgren, tidigare AZ-medarbetare, tycker att arbetsklimatet förändrats till det bättre efter den inledande chocken lagt sig och många av verksamheterna flyttats över i mindre företag.

– Personalen började samarbeta och fokusera på att lösa sina uppgifter på ett sätt som de inte gjort tidigare. Det frigjorde energi och kraft. Man valde bort onödiga möten, struntade i långa beslutsprocesser och fattade egna beslut, säger Christian Pihlgren till DN.

– De ville lämna efter sig ett så bra resultat som möjligt och när de fick koncentrera sig mer på projekten blev de också effektivare.

Andra läser