Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Risk för patientsäkerheten”

Socialstyrelsens beslut att utfärda receptarielegitimationer till tyska apotekstekniker kan innebära risker för patientsäkerheten, enligt Sveriges Farmacevtförbunds ordförande Thony Björk. Han vill att besluten omprövas.

Igår kunde Svensk Farmaci berätta att tre personer med examen från den tyska apoteksteknikerutbildningen PTA, Pharmazeutisch technischer assistentin, beviljats receptarielegitimation av Socialstyrelsen.

PTA-utbildningen omfattar två års studier plus ett halvårs apotekspraktik, och ges vid tyska yrkesskolor.

– Det är bekymmersamt om det är så att utländska utbildningar på lägre nivå jämställs med en svensk akademisk examen som berättigar till legitimation. Det kan innebära stora risker för patientsäkerheten, säger Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmacevtförbund.

– Jag skulle vilja se en omprövning av besluten och vi överväger nu att agera på det här i någon form. Att ge en sjuksköterska läkarlegitimation skulle inte accepteras. Vi accepterar heller inte att apotekstekniker eller farmakonomer får receptarielegitimation, fortsätter han.

Andra läser