Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tyska apotekstekniker fick receptarielegitimation i Sverige

Socialstyrelsen har utfärdat receptarielegitimation till tre personer med examen från den tyska apoteksteknikerutbildningen PTA, Pharmazeutisch technischer assistentin. UTÖKAD 21/12

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har två personer med examen från den danska farmakonomutbildningen beviljats svensk receptarielegitimation, se artiklar länkade nedan.

Men det finns även andra utländska icke-universitetsutbildningar som godkänts som grund för svensk receptarielegitimation.

Socialstyrelsen har utfärdat receptarielegitimation till tre personer med examen från den tyska apoteksteknikerutbildningen PTA, Pharmazeutisch-technischer assistentin.

Det skedde vid tre tillfällen under perioden 2005-2010, meddelar Hossein Kamali, utredare i behörighetsfrågor på Socialstyrelsen, efter en förfrågan från Svensk Farmaci.

– Bedömningarna har bland annat baserats på utlåtanden från sakkunnig som bedömde att sökandes brister i utbildningen uppvägdes av dennes långa arbetserfarenhet. Socialstyrelsen har därefter avslagit ansökan om legitimation som receptarie med examen som Pharmazeutisch-technischer assistentin som grund, skriver Hossein Kamali i ett mail till Svensk Farmaci.

Den tyska PTA-utbildningen omfattar cirka två års studier plus ett halvårs apotekspraktik, och ges vid tyska yrkesskolor.

Den svenska receptarieutbildningen är en treårig universitetsutbildning, medan de svenska utbildningarna till apotekstekniker i regel omfattar 1,5 års heltidsstudier på yrkeshögskola.

Svensk Farmaci fick tipset till denna nyhet från en svensk apotekschef, som under en period haft en PTA med svensk receptarielegitimation anställd.

– Personen hade för stora kunskapsbrister för att fungera i verksamheten som farmacevt. Personen visste exempelvis inte vad omeprazol var, säger apotekschefen, som vill vara anonym.

Mer information och kommentarer i morgon.

Andra läser