Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Brist på försäkring inget generikaproblem”

Läkemedelsföretag utanför Läkemedelsförsäkringen är inget specifikt ”generikaproblem”. Bara två av 50 oförsäkrade bolag är generikabolag, säger Kenneth Nyblom, vd på generikaföreningen apropå den aktuella medierapporteringen.

Nyligen rapporterade flera riksmedier om problematiken med läkemedelsbolag som valt att inte ansluta sig till Läkemedelsförsäkringen, LFF. Sveriges Farmacevtförbunds ordförande Thony Björk kommenterade debatten här på sajten.

Kenneth Nyblom, vd för generikabolagens branschförening FGL, har reagerat på att medierapporteringen gett bilden av ett ”generikaproblem”.

– Det gör att patienterna felaktigt kan tro att generiska läkemedel som regel är oförsäkrade medan originalläkemedel alltid är försäkrade. I verkligheten är det, sedan Krka gått med alldeles nyligen, bara två av 50 oförsäkrade bolag som är generikabolag. Resten, 48 stycken, är alltså inte generikabolag. Jag håller dessutom på att försöka övertyga de två sista generikabolagen att gå med i försäkringen, säger Kenneth Nyblom.

FGL har sedan 2005 som krav för medlemskap att bolagen är försäkrade i LFF.

– Vi har i flera år efterfrågat skärpta krav på läkemedelsförsäkring för offentligt finansierade läkemedel. Annars riskerar LFF-försäkrade bolag att missgynnas mot icke LFF-försäkrade i budgivningen om lägsta pris, säger Kenneth Nyblom.

Mest läst