Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Följer inte riktlinjer för returer

I Sverige regleras apotekens returrätt av en överenskommelse mellan läkemedels- och apoteksbranschens föreningar. Men ett av världens största läkemedelsbolag, Novartis, har valt att inte tillämpa reglerna fullt ut.

I Sverige regleras apotekens returrätt fram till den 30 juli nästa år av icke-bindande branschriktlinjer, ”Riktlinjer för returrätt på apoteksmarknaden”.

Dessa har skrivits under av fem parter – läkemedelsindustrins branschorgan Lif, Sveriges Apoteksförening, Föreningen för generiska läkemedel, Läkemedelsdistributörsföreningen (grossister) och Läkemedelshandlarna (parallellimportörer).

Enligt uppgifter från Lif följer de flesta forskande läkemedelsföretag riktlinjerna.

Men det gäller inte alla. Ett av världens största läkemedelsbolag, Novartis, har exempelvis valt att inte tillämpa riktlinjerna för returrätt.

– Det här gör att man tvingas vara försiktig med att lagerhålla deras produkter. Det har hänt att vi tagit hem en Novartis-vara för ett antal tusen kronor åt en specifik kund. Sedan kom aldrig kunden och produktens hållbarhet gick ut. Det blev en dyrköpt läxa, säger Robert Svanström, apotekare på fristående Din Apotekare Sverige AB i Stockholm.

– Vi har tagit kontakt med Novartis på svensk vd-nivå om det här, men bara fått förklaringen att de diskuterar frågan internt.

Svensk Farmaci har sökt Niklas Rosendal, informationschef på Novartis, för en kommentar.

Mest läst