Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bransch vill ha ny utbildning i Malmö

Farmacevtbristen är kanske som allra störst i Skåne. Sveriges Apoteksförening har inlett en dialog med Malmö Högskola med syfte att en ny receptarieutbildning startas i Malmö.

Apoteksaktörerna har länge haft särskilt svårt att rekrytera farmacevter i Skåne, där farmaciutbildningar lyser med sin frånvaro.

Problemet har länge varit särskilt kännbart för Apoteket AB, som förutom en rad öppenvårdsapotek bland annat driver distansapoteket i Hässleholm och ett nytt logistikcentrum i Malmö.

Därför har bolaget, som Svensk Farmaci skrev i fjol, verkat för att få till stånd en ny receptarieutbildning vid Malmö Högskola (se artikel länkad nedan).

Nu har frågan lyfts till branschnivå.

Sveriges Apoteksförening har inlett diskussioner med Malmö Högskola om att få till stånd en ny receptarieutbildning i Malmö.

– Farmacevtbristen har länge varit stor i Skåne. En delorsak till det är att det saknats en utbildning regionalt, nyexaminerade tenderar ju ofta att stanna i närheten av sina studieorter. Från att branschaktörer tidigare agerat i den här frågan har vi nu lyft den som företrädare för hela branschen och inlett en dialog med Malmö Högskola om att skapa en ny receptarieutbildning, säger Henrik Ehrenberg, strateg på Sveriges Apoteksförening, till Svensk Farmaci.

Mest läst